• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer FBiH upetljan u energo-aferu?

Premijer Federacije Nedžad Branković prijavljen je da je, sa još 56 osoba, oštetio "Energoinvest" za desetine miliona KM.

 Premijer FBiH upetljan u energo-aferu? Izvor: MONDO

Članovi menadžmenta i upravnih odbora "Energoinvesta" osumnjičeni su da su u periodu od 1997. do 2008. godine oštetili kompaniju za više desetina miliona KM, utvrđeno je istragom Federalne finansijske policije, koja je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijela 14 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 57 osoba.

"Nezavisne novine" pišu da je među njima i aktuelni premijer FBiH i bivši generalni direktor "Energoinvesta" Nedžad Branković.

"Energoinvest" je imao realizovane, a nenaplaćene poslove u Zairu, Libiji, Egiptu, Tanzaniji te još nizu afričkih i azijskih država. Rukovodstvo kompanije je sklopilo ugovor s posredničkom firmom iz Londona, koja je naplaćivala ova potraživanja i uzimala između 60 i 70 odsto provizije. Ilustracije radi, u Tanzaniji su potraživanja "Energoinvesta" iznosila 20 miliona američkih dolara glavnice i 15 miliona američkih dolara kamate. Potraživanja iz Egipta iznose oko 70 miliona KM. Iznosi u drugim državama su približni ovim ili veći", navodi se u jednom od dostavljenih izvještaja.

Rukovodioci "Energoinvesta" osumnjičeni su da su po cijenama znatno nižim od tržišnih prodavali poslovne prostore u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. U jednom od izvještaja navodi se da je sadašnji federalni premijer samoinicijativno smanjio iznos mjesečne zakupnine za pumpe ove kompanije u Hrvatskoj za oko 5.000 KM. Ugovori za iznajmljivanje pumpi su sklopljeni na tri godine, što znači da je kompanija oštećena za oko tri miliona KM.

"'Energoinvest' je sklopio ugovor o određenim radovima na Kosovu vrijedan 3,2 miliona KM. Nakon završetka tog posla utvrđeno je da je kompanija potrošila oko 3,7 miliona KM za njegovu realizaciju, što znači da su umjesto dobiti izgubili oko pola miliona KM", piše u izvještajima u kojima se, među ostalim, navode česta izbjegavanja raspisivanja konkursa za javne nabavke, namjernog smanjivanja vrijednosti kćerki kompanija koje su privatizirane.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu trenutno analizira izvještaje Finansijske policije. Odluku o dopuni krivičnih prijava ili podizanju optužnica trebalo bi da donese kantonalni tužilac Milutin Koprivica.

Od kraja rata naovamo "Energoinvestom" su, osim Brankovića, rukovodili i Edib Bukvić, te Božidar Matić, nekadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH i aktuelni predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Sadašnji generalni direktor je Džemail Vlahovljak.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE