• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi "koraci" ustavnih reformi

Inicijativa lidera o ustavnoj reformi uskoro pred parlamentom BiH.

 Prvi "koraci" ustavnih reformi  Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić rekao je Srni da bi parlament BiH u januaru mogao da donese odluku o započinjanju procesa ustavne reforme, koji bi se odvijao, kako je naveo, korak po korak.

"Odluka parlamenta najvjerovatnije će biti u pravcu toga da se u ustavnim promjenama ide korak po korak, a to znači da se rješava jedna po jedna stvar oko kojih postoji saglasnost", rekao je Kalabić

On je istakao da je važno da se konačno u BiH "napusti metod ultimatuma i ucjena da se završi sve odjednom i to na način da sto odsto odgovara jednoj strani".

"U prvi mah će ići one stvari oko kojih postoji saglasnost, a one oko kojih nema saglasnosti neće ni biti otvarane. Mislim da imamo prostora da uradimo dosta stvari tokom ove godine oko kojih smo saglasni", istakao je Kalabić.

On je dodao da je sjednica parlamenta zakazana za 21. januar i da nije sporno da se na dnevnom redu nađe pitanje ustavne reforme.

I poslanik SDA u parlamentu BiH Šefik Džaferović potvrdio je da bi se inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o ustavnoj reformi u januarumogla naći pred parlamentom BiH.

On je rekao da je ova inicijativa trenutno pred klubovima poslanika SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH i da bi bilo vrlo značajno kada bi parlament BiH, na osnovu prijedloga ove tri stranke, usvojio proklamaciju kojom bi se opredijelio za početak procesa ustavnih promjena.

Džaferović je istakao da to nije neuobičajena praksa, jer se u mnogim zemljama prije početka ustavne reforme parlamenti određuju o tom pitanju.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Dragan Čović saglasili su se 22. decembra u Sarajevu da Parlamentarnoj skupštini BiH, putem klubova poslanika i delegata ove tri stranke, upute inicijativu za izmjene Ustava BiH.

Izmjene Ustava trebalo bi da se odnose na njegovo usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, sa dodatnim protokolima, na nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti, na funkcionalnije institucije BiH i na teritorijalnu organizaciju BiH i srednjih nivoa vlasti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE