• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigao gas iz Srbije!

Gas koji je Srbija isporučila Bosni i Hercegovini stigao je do svih potrošača.

 Stigao gas iz Srbije! Izvor: MONDO

Direktor "Sarajevo gasa" Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik. rekao j da su korisnici gasa na području Republike Srpske (RS) jutros snabdjeveni ovim energentom, te naglasio da se korisnici sada moraju pridržavati uputstava prilikom puštanja gasa u mrežu.

"Ovakva situacija će potrajati do uspostavljanja normalnih tokova gasa, a to zavisi od gasa koji krene iz Rusije preko Ukrajine za Srbiju i BiH", naglasio je Krajišnik i dodao da je gas, koji je jutros stigao, pomoć iz Srbije kako bi se "premostila" trenutna situacija do dolaska gasa iz Rusije.

Direktor "BH Gasa" Almir Bećarević rekao je Srni da se u popodnevnim časovima očekuje da u primopredajnu stanicu u Zvorniku stignu i ostale količine gasa koji je Srbija dala BiH.

On je rekao da svi građani mogu koristiti gas u količinama koliko im je to potrebno.

Srbija će BiH isporučiti 20 000 kubnih metara gasa na čas. Dogovor sa `Srbijagasom` postignut je uz podršku predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Oko 3 000 korisnika usluga "Sarajevogasa" iz opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, od kojih je oko 1 800 stambenih jedinica, ostalo je bez napajanja zbog prekida isporuke gasa iz Rusije.

Mađarska je već počela da isporučuje gas u Srbiju i građani nekoliko gradova, čije su toplane privremeno prestale da rade, ponovo imaju grijanje, a predsjednik Srbije Boris Tadić postigao je dogovor i sa njemačkom Vladom, prema kome će iz te države stizati interventnih tri miliona metara kubnih gasa dnevno.

Isporuka gasa zemljama zapadnog Blakana potpuno je obustavljena 6. januara zbog spora između Ukrajine i Rusije.

Proradile zvorničke kotlane

Zvorničke kotlane su nakon tri dana prekida ponovo na prirodni gas počele da zagrijavaju skoro dvije hiljade stanova i oko 350 poslovnih prostora, potvrdio je Srni vršilac dužnosti direktora "Zvornik stana" Petko Jokić.

Jokić je rekao da je "Zvornik stan", nakon obavještenja od sarajevskog distributera "BH gasa" da će biti gasa, intervenisao odmah i zapunio sve sisteme prirodnim gasom.

"Imali smo sinoć malo tehničkih problema oko zaleđivanja sistema zbog izuzetno niskih temperatura, pa smo u toku noći uspjeli to da riješimo", rekao je Jokić i dodao da je nakon toga odmah uspostavljeno daljinsko grijanje u cijelom gradu.

On je naglasio da je i industrijska zona u Karakaju jutros dobila prirodni gas i da se očekuje da će od ponedjeljka, 12. januara, sva preduzeća koja koriste ovaj energent redovno raditi.

Jokić je rekao da se paralelno sa puštanjem grijanja na prirodni gas intenzivno radi na osposobljavanju kotlovnica da rade na mazut.

"Vlada Republike Srpske izdvojila je 200.000 KM za osposobljavanje skladišnih prostora na mazut i gorionika u toplanama da mogu koristiti alternativne energente", rekao je Jokić i dodao da je od Vlade RS Zvornik juče dobio 50 tona mazuta.

Izrazivši očekivanje da će do kraja dana kotlovnica u zvorničkim B-blokovima moći da pređe na ovaj energent, Jokić je dodao da će pripreme kotlovnice u Z-blokovima na prelazak na mazut biti završene u idućoj sedmici, dok će za kotlanu Zmajevac trebati malo više vremena da se osposobi da radi na mazut.

"Do osposobljavanja svih kotlovnica da rade na mazut 'Zvornik stan' će zagrijavati stanove i poslovne prostore prirodnim gasom", rekao je Jokić i naglasio da će nakon toga kotlovnice koristiti onaj energent čija je cijena na tržištu povoljnija.

Podsjetivši da je u ovom momentu povoljnije grijanje na mazut, Jokić je dodao da je cijena plina, koja sada iznosi jednu KM po metru kubnom, izuzetno visoka u odnosu na mazut.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE