• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema zime za BiH

Madjarska i Srbija šalju dodatne isporuke gasa za Bosnu i Hercegovinu.

 Nema zime za BiH Izvor: MONDO

U BiH jutros je počelo dopremanje gasa iz Mađarske, koji je obezbijeđen od kompanija "MOL" iz Mađarske i "EON Rurgasa" iz Njemačke.

U saopštenju kompanija se navodi da su uspostavili zajedničku strukturu za pružanje pomoći BiH za vrijeme gasne krize i dopremanje gasa i da BiH može da očekuje dnevnu količinu od 1,5 miliona kubnih metara gasa od sistema za prenos gasa Kiskundorožma, smještenog na granici između Mađarske i Srbije.

Kompanija "MOL" je saopštila da je angažman dostave validan pet dana i da je prva količina BiH poslana od postojećeg portfelja gasa od "MOL-a" i "EON Rurgasa".

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić dogovorio je sa mađarskim premijerom Ferencom Đurčanjem dodatne isporuke gasa preko Mađarske za BiH.

U saopštenju Savjeta ministara se izražava očekivanje da nadležne institucije i preduzeća operacionalizuju ovaj dogovor, koji je postignut zahvaljujući dobrim odnosima Špirića i Đurčanja.

Mađarski ambasador u BiH Imre Varga potvrdio je Srni da je postignut dogovor u vezi sa isporukom 1 500 000 metara kubnih gasa dnevno BiH. Varga je precizirao da je riječ o dijelu gasa koji je BiH kupila od Njemačke, a drugi dio je iz mađarskih rezervi.

Snabdjevenosti energentima u opštinama Istočno Sarajevo i Zvornik se normalizuje nakon što su sinoć počele isporuke prirodnog gasa iz Srbije za BiH i mazuta i lož ulja iz Rafinerije u Brodu

"Isporuke prirodnog gasa iz Srbije počele su juče u poslijepodnevnim časovima i one traju i danas. Radi se o isporuci od oko 20 000 kubika na čas, što predstavlja 50 odsto dnevnih potreba BiH za prirodnim gasom, te su od izuzetnog značaja isporuke mazuta iz Rafinerije Brod", naglasila je Srni pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) za sektor nafta i gas Dragana Kalabić.

Prema njenim riječima, u opštinu Zvornik juče su upućene tri cisterne mazuta iz Rafinerije nafte Brod, tako da su domaćinstva sinoć u večernjim časovima dobili grijanje.

"Stanje se normalizuje i u opštinama Istočno Sarajevo, a grijanje je pušteno prema domaćinstvima, manjim potrošačima i bolnici Kasindo", precizirala je Kalabićeva, naglasivši da se do ponedjeljka, 12. januara očekuje potpuna normalizacija stanja u vezi sa snabdjevenošću potrebnim energentima.

Ona je istakla da će toplane u Zvorniku i Istočnom Sarajevu koristiti prirodni gas, a količine mazuta i lož ulja, koje nedostaju, koristiće iz Rafinerije nafte.

Kalabićeva je naglasila da Rafinerija u Brodu radi u kontinuitetu, te da dnevno prerađuje oko 2 300 tona sirove nafte iz čega se dnevno može obezbijediti 700 tona mazuta i lož ulja.

Prema njenim riječima, planirano je da Rafinerija nafte u Brodu ove godine proizvede oko 260 000 tona mazuta, što znači da će preraditi 1 200 000 tona sirove nafte.

I u FBiH toplije

Snabdjevanje gasom u Federaciji BiH je znatno povoljnije i tokom dana očekuje se potpuna normalizacija stanja, zaključeno je na današnjem sastanku Operativnog tijela, kojim je predsjedavao federalni premijer Nedžad Branković.

U saopštenju Vlade FBiH ističe se da je, nakon potpisivanja ugovor o snabdjevanju sa alternativnim dobavljačem prirodnog plina, obezbijeđen uvoz dodatnih 1,5 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno da za potrebe domaćinstava i privredu.

"Ove su količine ugovorene za narednih sedam dana, a ako do tada ne bude riješena situacija sa isporukom ruskog gasa, alternativni uvoz biće nastavljen. To znači da će već danas domaćinstva u Sarajevu imati normalno snabdjevanje toplotnom energijom, a potrebne količine dobiće i privreda", navodi se u saopštenju.

Tokom dana biće normalizovano i grijanja u Zenici, jer je "Arkcelor Mital" dobio plin.

Na sastanku Operativnog tijela dogovoreno je da se situacija i dalje operativno prati svaki dan i da se već pristupi mjerama koje će obezbjediti alternativna rješenja u slučaju ponavljanja ovakve situacije.

Preduzeće "Sarajevogas" apelovalo je na korisnike da prije puštanja gasa u vodove pripreme instalacije za bezbjedno korištenje ovog energenta.

"Sarajevogas" je saopštilo da korisnici prije puštanja gasa u vodove treba da provjere da li su zatvoreni ventili ispred gasnih aparata, osiguraju pojačanu ventilaciju prostorije u kojoj je postavljen gasni aparat, te izvrše deblokadu regulatora koji se nalazi u mjerno-regulacionom setu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE