• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković: Nisam ponudio ostavku

Premijer FBiH kaže da nije ponudio ostavku u pismu upućenom čelnicima FBiH.

 Branković: Nisam ponudio ostavku Izvor: MONDO

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nedžad Branković rekao je u nedjelju da nije ponudio ostavku u pismu upućenom čelnicima FBiH i da ima neformalne informacije ko stoji iza jučerašnje huliganske aktivnosti kod ulaza u haustor zgrade u kojoj stanuje.

"Nisam ponudio ostavku, nego sam napisao da me sve ovo navodi na pitanje opstanka na poziciji premijera", rekao je Branković i dodao da će na sastanku sa čelnicima FBiH izložiti prioritete koje treba uraditi.

Branković je pojasnio da je juče ujutro na zidu zgrade u kojoj stanuje, na par metara od kućice policajca koji je obezbjeđuje, vidio grafit, nakon čega je obaviješten da su nepoznati počinioci bojom pokušali da gađaju njegov stan, ali da su pogodili stan susjeda.

On je dodao da se incident dogodio u 4.20 časova, a da je uviđaj urađen oko 12.00 časova, te dodao da su za ove huliganske aktivnosti odgovorne stranke "presvučene u civilni i nevladin sektor".

"Imam informaciju da isti oni koji stoje iza 'cipelarenja' prošle nedjelje u Sarajevu stoje i iza pisanja ovog grafita", rekao je Branković u emisiji "Telering" televizije OBN i dodao da očekuje od institucija da brzo reaguju i da postoji video zapis.

Odgovarajući na pitanje na koga aludira, jer su "cipelarenje" organizovali Pokret "Dosta" i mladi Socijaldemokratske partije BiH , Branković je rekao da je odgovor u pitanju.

"Ulazimo u dvije teške godine i moramo u ova dva-tri mjeseca donijeti dosta teške reformske odluke i zakone, a imaćemo dosta problema i sukoba sa određenim grupacijama", rekao je Branković i dodao da ima hrabrosti da uđe u taj postupak, ali da se može koncentrisati samo ako zna da mu je porodica bezbjedna.

Odgovarajući na pitanje da li će biti socijalnih nemira, Branković je rekao da je moguća svaka forma nezadovoljstva, ali da uvijek treba dati prednost razgovorima.

On je rekao da će se truditi da budu stvoreni uslovi za povećanje penzija ove godine, ali da to najviše zavisi od toga da li će biti povećan broj zaposlenih na čemu treba raditi.

Istraga u toku, Kebo traži zaštitu za Brankovića

Nepoznata lica ili više njih ispisalo je grafite uvredljive sadržine na čeonoj strani fasade i pasaža zgrade u kojoj stanuje premijer Federacije BiH (FBiH) Nedžad Branković, saopštio je danas MUP Kantona Sarajevo.

U saopštenju se navodi da je operativni dežurni u federalnom MUP obavijestio juče u 10.54 časa Operativni centar Kantonalnog MUP-a da su Ulici Merhemića trg broj 15, u sarajevskoj opštini Centar ispisani grafiti i oštećena fasada i stakleni krov ugostiteljskog objekta "Siti bar", koji se nalazi sa druge strane zgrade u kojoj stanuje Branković.

"Grafiti uvredljivog sadržaja ispisani su u vremenu od 3.06 do 3.30 časova. Nepoznate osobe su zatim bojom poprskale balkon prvog sprata stana vlasništvo lica Š.N, kao i fasadu, balkon i prozoru `Siti bara`, i oštetile krov", ističe se u saopštenju.

Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici MUP-a Kantona Sarajevo i službenici MUP FBiH.

Portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak potvrdio je ranije Srni da federalna policija radi na rasvjetljavanju incidenta koji se dogodio u haustoru zgrade u kojoj stanuje Branković.

"Izvršen je uviđaj, policija radi na ovom slučaju i za sada ne mogu ništa više reći", rekao je Cvrtak.

On nije mogao da kaže ni da li je neko priveden u vezi sa ovim incidentom.

Premijer FBiH Nedžad Branković uputio je u subotu pismo čelnicima Federacije, u kojem je istakao da ima ozbiljnu dilemu u vezi daljeg ostanka na poziciji premijera, zbog, kako je naveo, huliganske aktivnosti koja se desila kod ulaza u haustor zgrade gdje stanuje i spore reakcije nadležnih institucija.

"Zbog huliganske aktivnosti koja se desila u subotu ujutro kod ulaza u haustor gdje stanujem, kao i bacanje boje na stan gdje žive moje komšije, veoma sam zabrinut za ambijent u kome obavljam posao premijera FBiH. Spoznaja da se sve dešavalo u neposrednoj blizini fizičkog obezbjeđenja MUP-a FBiH ujutro u 4.20, a da je uviđaj izvršen tek u periodu od 11 do 12 časova značajno utiče na moju konačnu odluku u vezi pozicije premijera", naveo je Branković.

U pismu predsjednici FBiH Borjani Krišto, te potpredsjednicima Spomenki Mičić i Mirsadu Kebi, Branković je istakao da je saznanje da su huligani u stanju da ugroze bezbjednost njegove porodice za njega prevršila svaku mjeru uz sporo reagovanje institucija čiji je zadatak da ih fizički zaštite.

"Protiv problema imam znanja i snage da se borim, ali protiv ovakvih poniženja nisam spreman. Ovo pišem s očekivanjem da se hitno planira i organizuje sastanak s čelnicima političkih stranaka jer nakon ovog događaja imam ozbiljnu dilemu u vezi daljeg ostanka na poziciji premijera", naveo je Branković.

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo osudio je, kako je rekao, huliganski napad na predsjednika federalne Vlade Nedžada Brankovića i zatražio od MUP-a da preduzme mjere u cilju zaštite premijera i njegove porodice.

Kebo je najavio da će u ponedjeljak razgovarati sa predsjednikom i potpredsjednikom FBiH Borjanom Krištom i Spomenkom Mičić o pismu koje im je Branković uputio, a u kojem je naveo da ima ozbiljnu dilemu u vezi daljeg ostanka na funkciji premijera zbog, kako je naveo, huliganske aktivnosti koja se juče ujutro desila kod ulaza u haustor gdje stanuje i spore reakcije nadležnih institucija.

"To je sigurno nemio događaj, ali na sreću nije bilo nikakvih fizičkih nasrtaja na Brankovića i njegovu porodicu", rekao je Kebo Srni, osudivši posebno uznemiravanje porodice, koja, kako je naveo, ni u kom slučaju ne bi smjela da trpi bilo kakve posljedice djelovanja na nekoga ko se bavi politikom.

Podsjećajući da Branković u pismu iznosi razmišljanje o ostavci i ukazuje na okolnosti koje ga ometaju u vršenju njegove ustavne pozicije, Kebo ističe da su funkcioneri izloženi različitim vrstama pritisaka, jer je realnost takva.

Komentarišući činjenicu da je Branković izrazio želju da bude održan sastanak čelnika FBiH sa liderima političkih partija, te da bi nakon toga on zauzeo svoj konačan stav o ostanku na funkciji premijera, Kebo je rekao da sutrašnjem sastanku neće prisustvovati čelnici političkih partija.

"Neće biti potrebe da se održi sastanak čelnika političkih partija, jer bi on zahtijevao neku ozbiljniju situaciju, a ovdje se radi o huliganskom napadu", rekao je Kebo.

On je dodao da je zatražio da MUP preduzme mjere u cilju zaštite premijera i njegove porodice i izrazio nadu da će sutra, najvjerovatnije, imati i izvještaj komisije koja je izvršila uviđaj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE