• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić pozdravio humani gest Beograda

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić pozdravio je odluku Srbije da isporuči gas za BiH.

 Tihić pozdravio humani gest Beograda Izvor: MONDO

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić pozdravio je odluku Srbije da isporuči gas za BiH i dodao da je saglasan sa prijedlogom srpskog predsjednika Borisa Tadića da Srbija postane regionalno skladište gasa.

"Nazvao sam predsjednika Srbije Borisa Tadića i zahvalio mu za ovaj humani gest. Prihvatio sam da razgovaramo o njegovom prijedlogu da Srbija postane regionalno skladište gasa, kako bismo u budućnosti izbjegli slične situacije", rekao je Tihić, koji je i i lider Stranke demokratske akcije (SDA).

On je za beogradsku "Politiku" izjavio da je Srbija, pozajmljujući gas BiH, kojeg ni ona nije imala dovoljno, povukla odličan potez, prije svega prema građanima Sarajeva, Zvornika i drugih mjesta koji su zbog nestašice ovog energenta ostali bez grijanja.

"Pokazalo se da je ispravan naš stav da sada treba najviše ulagati u saradnju i prijateljstvo sa susjednim državama", rekao je Tihić i ocijenio da "ovakvi i slični postupci bitno doprinose uspostavljanju povjerenja među običnim ljudima u Srbiji i BiH“.

On je dodao da ne treba previše pažnje obraćati na one koji i na sajtovima sarajevske dnevne štampe kritikuju vlasti Federacije BiH što su napravile gasni aranžman sa Srbijom.

"Ogromna većina građana je jako zadovoljna postupkom Srbije jer opet imaju grijanje u stanovima. Ne vjerujem da je iko od kritičara gasnog sporazuma Srbije i BiH zavrnuo radijatore i odabrao da se smrzava u stanu samo zbog toga što gas dobijamo iz Srbije”, istakao je Tihić.

On je naveo da je "sada, valjda, i nevjernim Tomama jasno da je bio u pravu kada je nedavno otišao u Beograd na sastanak sa predsjednikom Tadićem, sa kojim je razgovarao o uspostavljanju saradnje i prijateljstva između Srbije i BiH".

"Mislim da je Srbija odlukom da nam pozajmi gas pokazala koliko griješe svi oni koji su mene i SDA često i neodmjereno kritikovali zbog odlaska u Beograd i stava da BiH mora razvijati saradnju i uspostaviti prijateljske odnose sa susjednim državama”, naglasio je Tihić.

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Adil Osmanović nazvao je postupak Srbije "dobrim komšijskim gestom“.

"Iako je i Srbija pogođena rusko-ukrajinskim gasnim sporom, ona je, ipak, odlučila da komšijski pomogne BiH. Potez Srbije je tim vrijedniji što ona BiH ustupa dio gasa koji dobija od Mađarske", rekao je Osmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE