• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH opet ostaje bez plina?

Bosna i Hercegovina mogla bi se opet suočiti sa gasnom krizom, zbog kvara u Mađarskoj!

 BiH opet ostaje bez plina? Izvor: MONDO

List "Avaz" prenosi da tehničari na licu mjesta pokušavaju riješiti postojeći problem i nadaju se da će kvar biti otklonjen prije nego što se istroše zalihe plina iz plinovoda.

Plin koji se sada koristi nabavljen je od njemačke firme EON, odnosne firme ćerke u Mađarskoj, prema komercijalnoj cijeni.

Dovoljne količine plina za domaćinstva i privredu osigurane su, prema ugovoru, za sedam dana.

Takodje, Srbija je na inicijativu predsjednika Borisa Tadića isporučila oko 25.000 kubnih metara plina, a isporuka je trajala 12 sati.

"Plin je susjednoj zemlji u potpunosti vraćen, a snabdijevanje gasom je već dva dana uredno", kazao je Bećarević.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas će o problemima snabdijevanja prirodnim gasom razgovarati sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, te federalnim funkcionerima.

Na sastanak su pozvani predsjednik Vlade FBiH Nedžad Branković, federalni ministar energetike Vahid Hećo, mandatar Vlade Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, premijer Zeničiko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, direktor BH Gasa Almir Bećarević i direktor Elektroprivrede BiH Amir Jerlagić.

Sastanak bi trebalo da počne u 16.00 časova, a nakon sastanka biće objavljeno saopštenje.

Ruski gas u Srbiji za dva do tri dana

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da očekuje da će u narednih dva do tri dana, imajući u vidu da je Ukrajina potpisala pravila nadgledanja tranzita ruskog prirodnog gasa, biti normalizovano snabdijevanje gasom u Srbiji.

"Očekujem da u naredna dva do tri dana, od momenta kada gas krene, uključujući i naš tehnološki sistem, bude uspostavljeno snabdjevanje gasom, izjavio je on Tanjugu.

On je rekao da je, što se tiče isporuke dodatnih količina gasa iz Mađarske, jutros bilo izvjesnih problema, pošto su ponovo prestale isporuke".

Bajtović je rekao da je došlo do kvara na kompresoru u Austriji i da je zbog toga bilo problema u snabdjevanju Srbije gasom.

"Jutros između 3.00 i 9.00 bilo je problema u isporuci gasa i u jednom trenutku bilo je potpuno prekinuto snabdjevanje. Riječ je o kvaru na kompresoru u Austriji", rekao je Bajatović i dodao da će između 11.00 i 12.00 da se normalizuje snabdevanje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE