• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić se žali na odluku suda

Radovan Karadžić zatražio je od sudskog vijeća Haškog tribunala dozvolu da se žali na odluku suda o zahtjevu o sporazumu s Holbrukom.

 Karadžić se žali na odluku suda Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u BiH, zatražio je od sudskog vijeća Haškog tribunala dozvolu da se žali na odluku o njegovom zahtjevu da mu se dostave svi dokumenti o sporazumu o imunitetu koji su mu, kako tvrdi, 1996. godine garantovale SAD.

Sredinom decembra, sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da Karadžiću dostavi sav materijal sa sastanka Slobodana Miloševića i Ričarda Holbruka u ljeto 1996. na kojem je, po Karadžićevoj tvrdnji, njemu navodno garantovan imunitet od Tribunala.

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev Karadžića da mu tužioci dostave drugi materijal o navodnom sporazumu, za koji tvrdi da postoji.

Istovremeno, sudije su naznačile da bi "po međunarodnom pravu bio nevažeći sporazum o imunitetu optuženog za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred međunarodnim sudom".

Vijeće je, takođe, naglasilo da "nijedno navodno obećanje koje je dao Holbruk" nema nikakvog uticaja na rad Tribunala, ni glavnog tužioca.

Tražeći da mu se dozvoli da uloži žalbu, Karadžić je u podnesku ocijenio da su mu sudije tom odlukom uskratile pravo da prikupi sve dokumente i informacije na kojima namjerava da zasnuje zahtjev za povlačenje optužnice.

"Takva odluka jasno utiče na pravičnost postupka i ishod suđenja, budući da bi Karadžić morao da bude oslobođen bez suđenja, ukoliko bi bio prihvaćen njegov zahtjev za odbacivanje optužnice, zasnovan na sporazumu s Holbrukom", navodi odbrana.

Po pravilima Tribunala, veće sudije Bonomija može Karadžiću dozvoliti ili uskratiti ulaganje žalbe apelacionom vijeću na odluku koje je samo donijelo.

Bivši predsjednik RS - koji tvrdi da mu je Holbruk 1996. garantovao imunitet od Tribunala, ako se povuče iz politike - zatražio je početkom novembra od sudija da narede tužiocima da mu daju sve informacije o tom navodnom sporazumu.

Karadžić je tražio "sve informacije koje ima o sporazumu koji je oko 18-19 jula 1996.
sa Radovanom Karadžićem sklopio Ričard Holbruk" za vrijeme susreta sa Miloševićem u Beogradu.

Optuženi je zahtjevao da mu se dostave i "sve zabilješke, snimci, memorandumi ili prepiske koje odražavaju šta se dešavalo tokom susreta Ričarda Holbruka, Slobodana Miloševića i drugih, 18-19 jula 1996. u Beogradu".

Tužioci Haškog tribunala ocijenili su ranije, u odgovoru na taj zahtjev, da je "pravno nebitan", čak i da postoji, sporazum kojim je Holbruk navodno garantovao Karadžiću imunitet pred Tribunalom.

"Čak i da je materijal u vezi sa navodnim sporazumom o imunitetu postojao, bio bi pravno nebitan u postupku" protiv Karadžića, naznačio je tužilac Alan Tiger.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i širom BiH, kao i za druge zločine 1992-95. Uhapšen je u Srbiji krajem jula, a u pojavljivanju pred sudijom odbio je da se izjasni o krivici, poslije čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

Tužilaštvo je nedavno podnijelo prijedlog izmjenjene optužnice, koji sudsko vijeće još nije potvrdilo.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE