• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica pogibije makedonskih vojnika

Pripadnici Eufora danas su na komemoraciji u bazi Butmir obilježili prvu godišnjicu pogibije pripadnika vazdušnih snaga makedonskog kontingenta.

 Godišnjica pogibije makedonskih vojnika Izvor: MONDO

Komemoraciji su prisustvovali ambasador u Makedonije BiH Mihajlo Trpkoski i najviši vojni predstavnik makedonskog kontingenta potpukovnik Georgi Spasovski, te visoki vojni predstavnici drugih država učesnica u misiji.

U saopštenju Eufora navodi se da je komemoraciju predvodio komandant Eufora general-major Stefano Kastanjoto, koji je istako da su vojnici iz Makedonije platili najvišu cijenu gubitkom života po završetku misije u BiH.

"Sjećaćemo ih se po izuzetnoj snazi duha i dobroj volji sa kojom su obavljali svoje dužnosti radi dobrobiti Eufora i BiH. Naša je obaveza vječno čuvati uspomenu na njih i pobrinuti se da njihove porodice i prijatelji znaju da ih nikada nećemo zaboraviti", rekao je Kastanjoto.

Komemoracija je održana ispred spomenika podignutog u čast poginulih makedonskih vojnika u Memorijalnom parku u Glavnoj komandi Eufora.

Prvo su intonirane himne Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i BiH, a potom su pripadnici makedonskog kontingenta zapalili svijeć i položili vijence.

Makedonski vojni helikopter "Mi-17" srušio se 12. januara 2008. godine u Skoplju kada je poginulo osam putnika i tri člana posade.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE