• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad traži utočište u Srbiji?

Hamad je svjedočio pred Haškim tribunalom u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH generala Rasima Delića

 Ali Hamad traži  utočište u Srbiji? Izvor: MONDO

Bivši oficir Al kaide i komandir jedinice u sastavu "El mudžahedin" odreda Ali Hamad rekao je da ne želi da se vrati u Bahrein, nego da će, kada dobrovoljno napusti BiH, utočište potražiti u Srbiji, ukoliko je srpskim vlastima u interesu da istraže zločine mudžahedina.

Hamad je rekao da ''nema šta da traži'' u BiH ako pravosudnim organima BiH nije u cilju da saslušaju šta ima da kaže o zločinima pripadnika "El mudžahedin" odreda tokom rata u BiH.

''Napustiću BiH u roku od tri dana, ukoliko mi to odobre, a utočište ću potražiti u Srbiji, ukoliko je srpskim vlastima u interesu da se pozabave zločinima mudžahedina'', rekao je za "Fokus" Hamad, koji se od 30. decembra 2008. godine nalazi u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima.

On je rekao da je nadležne u Službi obavijestio ''da odustaje od svih žalbi, jer mu nije u cilju da se bori za ostanak u zemlji koja ga ne želi''.

''Istinu, izgleda niko ne želi da čuje i ja više ne želim da imam nikakve veze s ovom zemljom! Napustiću je dobrovoljno, ali ne želim da se vratim u Bahrein, već ću pokušati da uspostavim saradnju s vlastima u Srbiji, koji će, nadam se, imati više sluha za istinu i pravdu'', istakao je Hamad.

On je podsjetio da je ubrzo poslije hapšenja i suđenja zbog učešća u organizaciji napada auto-bombom u Zapadnom Mostaru 1997. godine, odlučio da progovori ne samo o pozadini tog napada, već i o samoj Al Kaidi, njenim planovima u BiH i Evropi, kao i o monstruoznim zločinima Alahovih ratnika, koje su tokom rata počinili pod zastavom "El mudžahedin" odreda.

Hamad je u nekoliko navrata razgovarao s agentima bošnjačke tajne službe AID, otkrivši im čak i lokacije nekih masovnih grobnica u Vozući i ostalim dijelovima srednje Bosne. Rezultat toga, podsjetio je on, bilo je izmještanje tih grobnica i zataškavanje zločina.

Prošle jeseni, Hamad je svjedočio i pred Haškim tribunalom u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH generala Rasima Delića. Haški tribunal je u presudi Deliću utvrdio tri serije masovnih zločina, koje su nad srpskim i hrvatskim civilima i vojnicima počinili mudžahedini.

Hamad je govorio i o ubistvu hrvatskih civila u Gučoj Gori, stradanju ekipe novinara Bi-Bi-Sija, stravičnim događajima u toku operacije u Vozući. O tome je dao izjavu i predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koja je proslijeđena Tužilaštvu BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE