• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijelić sjedi u dvije fotelje

Novi direktor Urbanističkog zavoda RS Borislav Bijelić ne pomišlja da podnese ostavku na mjesto predsjednika Komisije za reviziju privatizacije

 Bijelić sjedi u dvije fotelje Izvor: MONDO

Novi direktor Urbanističkog zavoda RS Borislav Bijelić ni tri nedjelje poslije preuzimanja tog preduzeća ne pomišlja da podnese ostavku na mjesto predsjednika Komisije za reviziju privatizacije, piše "Press RS".

Da Bijeliću ne pada na pamet da se odrekne jedne od dvije fotelje u kojima trenutno sjedi svjedoči i njegova tvrdnja Pressu RS da on „nije u sukobu interesa"! Bijelićev slučaj je, međutim, poseban i po tome što je on sa mjesta predsjednika Komisije za privatizaciju Urbanističkog zavoda proglasio „kriminalizovanom" i pozivao Specijalno tužilaštvo da istraži taj slučaj, zahtjevajući i poništavanje privatizacije!

Ipak, Bijelić je, po svemu sudeći, „zaboravio" šta je pričao o Urbanističkom zavodu čim je zasjeo u direktorsku fotelju.

"Imenovanjem na mjesto direktora Urbanističkog zavoda nisam došao ni u kakav sukob interesa i nema nikakvih zakonskih prepreka da obavljam tu funkciju. I do sada je bilo slučajeva da su neki članovi Komisije za reviziju privatizacije bili zaposleni u preduzećima u kojima je Komisija sprovodila reviziju! U takvim slučajevima, oni ne učestvuju u reviziji i ne glasaju o izvještajima o reviziji", tvrdi Bijelić, čije je imenovanje za direktora Urbanističkog zavoda izazvalo velike nedoumice i zbog toga što je on tu funkciju dobio u trenutku kada je Vlada RS odlučila da otkupi dio dionica u ovom preduzeću, u kojem kontrolni paket akcija još uvijek ima banjalučki biznismen Jovo Vidović.

Vidović je 21,9 odsto akcija kupio još 2001. godine, a potom u procesu dokapitalizacije i kupovinom akcija od malih akcionara svoj udio povećao na skoro 49 odsto. Stručna javnost u RS i ranije je upozoravala na nelogičnost privatizacije preduzeća poput Urbanističkog zavoda RS, koje bi trebalo da predstavlja javnu instituciju. Krajem prošle godine toga se, izgleda, dosjetila i Vlada RS, pa je predložila da na Banjalučkoj berzi otkupi akcije Urbanističkog zavoda, i tako ponovo preuzme kontrolu nad ovom firmom.

Prema tvrdnjama dobro upućenog izvora Pressa RS, Jovo Vidović je jedva dočekao ovu vijest. Pressov izvor kaže da je Vidović već duže vrijeme bio pod snažnim pritiskom urbanističko-građevinskog lobija, ali i pojedinih predstavnika vlasti, zbog čega je samo čekao pogodan trenutak da ispusti „vruć krompir iz ruku". Sagovornik Pressa RS tvrdi da je aranžman o ponovnoj prodaji kapitala Urbanističkog zavoda postignut sa najvišim predstavnicima Vlade RS, a jedan od uslova bilo je upravo imenovanje Bijelića za direktora.

"Odmah pošto je Vidović postavio Bijelića za direktora, Vlada je donijela odluku o otkupu dionica Urbanističkog zavoda RS metodom kupoprodajne transakcije kroz takozvanu „blok transakciju" na Banjalučkoj berzi", kaže sagovornik lista, dodajući da je odluka Vlade u skladu sa zakonom, ali da je u svemu tome sporna uloga Borislava Bijelića.

Isto mišljenje dijeli i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji kaže da je Bijelić, prije nego što je prihvatio funkciju direktora u privatizovanom preduzeću u kojem je sprovodio reviziju, trebalo da podnese ostavku na mjesto predsjednika Komisije za reviziju.

"On definitivno ne može da radi i jedan i drugi posao. Pa, čovjek je zvao Specijalno tužilaštvo da istraži privatizaciju Urbanističkog zavoda, a sada mu je direktor. Ali, od Bijelića me više ništa ne čudi, ali me iznenađuje ponašanje njegovih gazda koje sve to dopuštaju. Neka se zapitaju da li je proces revizije privatizacije urađen na zadovoljavajući način i zašto su rezultati Bijelićeve komisije ravni nuli", kaže Ivanić.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kažu da nema ništa sporno u odluci Vlade RS o ponovnom otkupu dionica Urbanističkog zavoda RS, ali ni u imenovanju Bijelića za direktora UZ.

"Odluka o otkupu dionica ima zakonsko uporište. Bilo je potpuno nelogično da se dozvoli privatizacija jedne takve ustanove! Urbanistički zavod će poslije „blok transakcije" ponovo biti u nadležnosti našeg ministarstva, čime će biti ispravljena velika greška", kažu u ministarstvu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE