• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Planiram konkretne promjene!

Lajčak najavljuje konkretne aktivnosti kada je riječ o trenutnoj situaciji u BiH i njenom približavanju EU

 Lajčak: Planiram konkretne promjene! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak najavio je da planira konkretne aktivnosti kada je riječ o trenutnoj situaciji u BiH i njenom približavanju evropskim integracijama i da će krajem mjeseca iznijeti svoj prijedlog.

On je istakao da to ne znači da će nametnuti sto hiljada stranica evropskog zakonodavstva.

"Prijeko je potrebno promijeniti svijest i način razmišljanja, a to je nemoguće nametnuti" - naglasio je Lajčak i dodao da se grdno varaju oni koji misle da EU nema izbora i da će BiH svakako ući sa ostalim državama regiona u EU.

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je poprilično poražavajuća s obzirom na to da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju skoro ništa nije urađeno.

"Mislim da će 2009. u dobroj mjeri biti presudna godina za BiH kada će ili uhvatiti korak sa svojim susjedima ili stagnirati. Ako se nastavi ovakva stagnacija postoji realna opasnost da krajem 2009. godine BiH bude jedina zemlja u regionu koja nije ostvarila nikakav napredak, dok Srbija, Crna Gora i Makedonija napreduju. Želim jasno reći da EU može bez BiH", rekao je Lajčak za "Dnevni avaz".

On je naglasio da budućnost BiH i budućnost OHR-a nisu jedno te isto, te da zato budućnost BiH ne zavisi od toga kada će biti ispunjeni uslovi za tranziciju OHR-a.

"Ne možete u isto vrijeme tražiti ostanak OHR-a i status kandidata za članstvo u EU - jedno isključuje drugo" - smatra Lajčak.

On je građanima BiH poručio da 14 godina nakon rata "biraju nespremne, nesposobne i sebične političare, koji nisu u stanju da sjednu i dogovore se u interesu države, institucija iz kojih djeluju, ali i da zadovolje minimum njihovih potreba kao građana".

"I samo očekujete da će čarobnim štapićem visoki predstavnik presjeći u korist jednih ili drugih. Ako se situacija nije radikalno promijenila nakon 300 smjena i oko 900 odluka visokih predstavnika, onda nam mora biti jasno da BiH ne može napredovati kroz sankcije međunarodne zajednice" - konstatovao je Lajčak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE