• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zemunci" dobili dokumente BiH?

Prema informacijama federalnih medija, najmanje 20 okorelih kriminalaca, pripadnika "zemunskog klana" iz Srbije, dobilo je CIPS-ove dokumente

 "Zemunci" dobili dokumente BiH? Izvor: MONDO

Izvor "Dnevnog avaza" blizak istražnim organima u Sarajevu i Tuzli, tvrdi da su najveće nepravilnosti prilikom izdavanja CIPS-ovih dokumenata, odnosno utvrđivanja identiteta na osnovu kojih su oni izdavani, nađene u Zvorniku, ali i Srebrenici, Bijeljini, Brčkom...

"Znam da su službenici SIPA-e izuzeli matične knjige za koje se sumnjalo da su u njima vršene ispravke. Zaposleni matičnih ureda koji su nezakonito upisivali razne sumnjive osobe iz Srbije u matične knjige Zvornika i Srebrenice, naprimjer, korektorom su brisali određene podatke, da bi na njihovo mjesto upisivali nove", tvrdi sagovornik lista.

Portparol Tužiteljstva BiH Boris Grubešić u izjavi za "Dnevni avaz" ističe da ne može komentarisati saznanja o tome tko je sve nelegalno došao u posjed bh. ličnih dokumenata, ali je potvrdio da prošle godine pokrenuta istraga o mogućim zloporabama prilikom izdavanja ličnih dokumenata još traje.

"U ovom predmetu blizu 20 osoba se sumnjiči za zloporabe u procesu izdavanja bh. ličnih dokumenata. Većina njih je, uz određene mjere zabrane, već puštena iz pritvora. Trenutno se saslušavaju svjedoci, a kada će biti okončana istraga još se ne zna", kazao je Grubešić.

Poseban problem za istražne organe predstavlja utvrđivanje zloporaba počinjenih u opštinama Podrinja, ali i u Brčkom, jer je nužno saslušanje svjedoka koji žive na prostoru Srbije. Naime, nakon prijave boravka u BiH i dobivanja CIPS-ovih dokumenata, oni su ponovno nastavili živjeti u Srbiji, jer su zadržali državljanstvo i dokumente te države. Takvih je najviše u Zvorniku i Srebrenici i oni rijetko dolaze u BiH.

Saznanja "Dnevnog avaza" govore da više osumnjičenika za ratne zločine, koji su tokom rata kroz razne paravojne jedinice iz Srbije i drugih država nastalih raspadom Jugoslavije došli u BiH, trenutno na osnovu novostečenog bh. državljanstva i ličnih dokumenata, živi na području Bijeljine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE