• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvari brutalno pretukli Vukovića

Slavišu Vukovića, drugooptuženog za trgovinu ljudima u slučaju "Derventa", pretukla su dvojica uniformisanih zatvorskih službenika.

 Čuvari brutalno pretukli Vukovića Izvor: MONDO

Vukovićev branilac, banjalučki advokat Milan Romanić je uputio zahtjev načelniku Okružnog zatvora Doboj Željku Novakoviću da hitno pokrene sprovođenje nezavisne interne istrage s ciljem otkrivanja, udaljavanja sa dužnosti i kažnjavanja počinilaca napada na Vukovića.

"U slučaju nepreduzimanja adekvatnih mjera u ovom slučaju, tražiće se vaša odgovornost i odgovornost nadležnih u Ministarstvu pravde RS", navodi u zahtjevu upućenom načelniku dobojskog Okružnog zatvora.

U dopisu se podsjeća da se Vuković po rješenju Suda BiH, od 18. decembra 2007. godine nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru Doboj i da je 27. decembra 2008. godine stupio u štrajka glađu, između ostalog i zbog loših uslova u pritvoru.

Vuković je juče obavijestio svog branioca da su mu u nedjelju, 11. januara, dvojica uniformisanih službenika zatvora naredili da izađe na obaveznu šetnju, ali da je on to odbio pošto se nije osjećao dobro.

"Tada su ga dvojica službenika uz psovke počeli tući nogama i u stomak, na silu su ga izveli u dvorište na šetnju, gdje je Vuković pao u nesvijest na očigled svih pritvorenika koji su se u tom momentu zatekli u šetnji", navodi Romanić u zahtjevu načelniku dobojskog zatvora.

Romanić upozorava da su na takav način, "tukući bez razloga malaksalog i bespomoćnog Vukovića, dvojica službenika grubo prekršili osnovna načela za zaštitu pritvorenika Generalne skupštine UN, ZKP, Pravilnik o kućnom redu zatvora, kao i osnovne etičke principe i načela".

Vukovićev advokat je o ovom slučaju obavijestio i Ministarstvo pravde Republike Srpske i predsjednika Suda BiH Meddžidu Kreso.

Pred Sudom BiH uskoro se očekuje rješavanje žalbe kojom Vuković traži da mu se ukine pritvor.

Osim Vukovića koji je iz Prnjavora, u vezi sa slučajem "Derventa" pritvoreni su i Goran Jevtić i Milivoje Nović iz Dervente, dok se ostala trojica optuženih Davor Cvijanović, Branislav Nović i Čedo Markelić brane sa slobode.

Zbog sumnje da su umiješani u trgovinu ljudima zbog vršenja prostitucije, MUP RS u oktobru prošle godine pokrenuo je istragu protiv 11 lica sa područja Dervente i Prnjavora.

Devet lica uhapšeno je 18. decembra 2007. godine, a dan kasnije sedam osumnjičenih je pušteno na slobodu, dok je pritvor određen Goranu Jevtiću i Vukoviću.

Zbog uticaja na svjedoke Milivoje Nović je ponovo uhapšen 31. marta 2008. godine i od tada se nalazi u pritvoru, jer je vršio pritisak na jednu od žrtava.

Sud BiH je 16. juna prošle godine potvrdio optužnicu protiv šest osumnjičenih, a među optuženima su vlasnik pumpe i auto-centra "Nović" Milivoje Nović (55), njegov sin Branislav (29), vlasnik hotela "Na Babinom brdu", zatim Čedo Markelić (51), Goran Jevtić (26), Slaviša Vuković (29) i Davor Cvijanović (33).

Svi su optuženi zbog trgovine ljudima radi vršenja prostitucije nad tri maloljetne djevojčice iz Dervente. Sa njima su prošle godine pritvoreni, a potom pušteni na slobodu Husein Silvić, Mladenko Nović, Slobodan Jamedžija, Maja Golub i Miloš Vračević.

(Srna, Foto: Okruzni zatvor u Doboju)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE