• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Ko je nervozan u OHR-u?

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je OHR nepotrebno reagovao na njegovu izjavu.

 Radojičić: Ko je nervozan u OHR-u? Izvor: MONDO

Radojičič je rekao da je nepotrebna reakcija na njegovu izjavu da je utvrđivanje sukoba interesa na entitetskom nivou vraćanje jedne od nadležnosti RS, ocjenjujući da je "očito da je neko u ovoj organizaciji nervozan".

"Riječ je o nepotrebnom reagovanju OHR-a i očito je da je neko nervozan i reaguje na svaku sitnicu i komentar iz RS. Ako tako nastavi, OHR će se ili registrovati za naredne izbore kao politička partija ili kao dobro plaćena nevladina organizacija“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je posao sukoba interesa do prošle godine radila Centralna izborna komisija BiH i da je RS prošle godine donijela svoj zakon, a da su u decembru konstituisane dvije komisije, koje su juče imale svoje prve sjednice, te da preuzimaju taj posao od CIK-a.

"Neka to tumači kako god ko hoće, ali činjenica je da RS implementira tu svoju nadležnost prvi put, a da je to ranije radio CIK BiH. Danas imate jedno reagovanje OHR-a, a drugačiji je komentar poslanika u parlamentu BiH Šefika Džaferovića, pa neka se oni saglase šta je šta. Ja govorim o činjenicama", podvukao je Radojičić.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da BiH stagnira u reformama i da će preduzeti određene mjere, Radojičić je rekao da su pred BiH ostala još dva takozvana uslova Savjeta za provođenje mira, od ukupno pet plus dva uslova i cilja i da je većina ispunjena.

"Godinu dana je, otprilike, bilo potrebno da se oni ispune, što je za ovako suprotstavljene stavove u BiH, ipak, sasvim solidno prolazno vrijeme“, ocijenio je Radojičić i dodao da je to možda spor tempo za nekoga izvana, ali da je za situaciju u BiH to sasvim solidan rezultat.

Radojičić je napomenuo da su preostala dva neriješena pitanja - status Brčko distrikta i državna imovina, na čijem rješavanju se radi.

"Postoji Prudski sporazum i za jedan i za drugi problem i postoje šanse da oba budu riješena do marta, kada je sjednica Savjeta za provođenje mira", naglasio je Radojičić.

On smatra da će se nervoza u BiH podizati, kako se ova sjednica bude približavala, jer se na njoj može očekivati odluka o transformaciji OHR-a i da tu svako ima svoje interese "kako van tako i unutar zemlje i da će temperatura sigurno rasti na političkoj sceni BiH".

Radojičić je dodao da RS vrlo pragmatično, konkretno i realno pristupa ovim problemima i da je dala veliki doprinos usvajanju svih dosadašnjih zakona i uslova koji su postavljeni, od strategija pravosuđa i ratnih zločina, formiranja Fiskalnog savjeta i svega drugog što su podrazumijevali postavljeni uslovi i ciljevi.

Radojičić je naveo da je RS i dalje spremna da radi na njihovom ostvarenju i završetku ovih uslova za trasformaciju OHR-a.

"U ovom momentu to je prioritet za sve organe u BiH. Najviše vremena i truda trošimo na ove uslove", istakao je predsjednik Narodne skupštine RS.

Prema njegovim riječima, tek poslije toga dolaze pitanja kao što su Mapa puta za vizni režim, poststabilizacioni uslovi i zahtjevi nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostale domaće teme i pitanja.

OHR je juče saopštio da početak rada Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS i Komisije za žalbe ne predstavlja vraćanje ranije prenesenih nadležnosti.

Reagujući na izjavu predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića da se može konstatovati da je to jedna od vraćenih nadležnosti, OHR je istakao da je riječ o privremenom aranžmanu, dok entiteti i Brčko ne uspostave svoje strukture.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE