• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Porez na Mladića" 150.000 evra

Ko ocinkari Mladića dobiće milion evra, ali će državi na ime poreza morati da vrati 150.000 evra!

 "Porez na Mladića" 150.000 evra Izvor: MONDO

Ukoliko imate informaciju o tome gdje se nalazi odbjegli general Ratko Mladić i prijavite ga na telefon BIA 9191, a on stvarno bude uhapšen na osnovu vaše dojave, dobićete od države u roku od 15 dana milion evra u dinarskoj protivvrijednosti, piše list "Press".

Međutim, moraćete da platite i porez od čak 150.000 evra, tako će vam u džepu ostati tek oko 850.000 evra.

Poslanici Srpske radikalne stranke su tokom rasprave o budžetu postavili pitanje ministru finansija Diani Dragutinović iz kojih izvora će država obezbijediti novac za isplatu nagrada za hapšenja haških bjegunaca.

Poslanik SRS-a Vjerica Radeta kaže da nikakav odgovor još nisu dobili."Ukoliko u narednih mjesec dana ne dobijemo odgovor, ja ću ponovo postaviti to pitanje - kaže Radeta.

Porez na nagradu za hvatanje drugog haškog optuženika Gorana Hadžića je manji jer je manja i nagrada: onaj ko ocinkari bivšeg predsjednika RSK dobiće 250.000 evra, a porez koji bi morao da plati jeste oko 3,4 miliona dinara. Inače, prema informacijama iz policije, novac za Mladića mogu da dobiju svi, čak i radnici službi bezbjednosti!

U Ministarstvu finansija Pressu je rečeno da, bez obzira što je riječ o nagradi koju je raspisala država, onaj ko dobije novac za hapšenja Mladića i Hadžića mora da plati porez na dohodak građana.

Novac za isplatu nagrada za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića obezbijedila je Vlada Srbije, kaže za Press jedan od vođa Akcionog tima za okončanje saradnje s Hagom Rasim Ljajić.

"Svaki budžet u svijetu, pa i naš, ima stavku "tekuće budžetske rezerve", odakle bi i novac za nagrade bio isplaćen. Konkretno, novac bi se obezbjedio povlačenjem sredstava iz Uprave za trezor, koja je pri Ministarstvu finansija "objašnjava Ljajić.

Predsjednik nacionalnog Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom pozvao je građane koji imaju bilo kakvu informaciju o preostala dva haška optuženika, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, da ih prijave i tako "učine dobru stvar za državu".

Ljajić je novinarima u Beogradu rekao da prijavljivanje haških optuženika "nije cinkarenje" već, između ostalog, i zakonska obaveza.

On je naveo da će potjernice za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem koje su istaknute u svim policijskim stanicama u Srbiji biti oblepljene i u svim zgradama sudovima.

"Dobitak od Mladićevog izručenja je neuporedivo veći od iznosa koji se nudi za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja", dodao je Ljajić.

On je istakao da će država platiti cjelokupan porez na iznose koji su predviđeni za te nagrade i da su celokupna sredstva već obezbijeđena.

Ljajić je dodao da se Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom "ne uzda" u potjernice, već da je to samo jedna od mera kako bi se ubrzalo hapšenje preostalih haških optuženika.

Potjernice za Mladićem i Hadžićem proslijeđene su po nalogu Akcionog tima za saradnju s Tribunalom u Hagu.

Na potjernici se navodi da je nagrada za informacije o Mladiću milion evra, a za Hadžića 250.000 evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE