• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desertifikovani policajci: Napuštamo BiH!

Desertifikovani policajci iz BiH, njih 220, potpisalo je izjavu da pristaju na iseljenje iz BiH zbog ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

 Desertifikovani policajci: Napuštamo BiH! Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza desertifikovanih policajaca BiH Jovo Šinik potvrdio je Srni da je 76 desertifikovanih policajaca iz Republike Srpske (RS) i 144 iz Federacije BiH (FBiH) potpisalo izjavu da pristaju na iseljenje iz BiH zbog ugrožavanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Šinik je istakao da su desertifikovani policajci, koji su odlukom Međunarodne policijske misije u BiH prije nekoliko godina ostali bez posla, potpisali izjavu kojom traže od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da se na nivou države i Savjeta ministara odobri da oni i njihove porodice napuste zemlju.

"Svrha potpisanih izjava nije u dobijanju odobrenja, jer to država neće dozvoliti. Svrha je da nas evidentira Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/ iz Ženeve", naglasio je Šinik.

Prema njegovim riječima, policajci od vlasti BiH traže da izvijesti MKCK u Ženevi o stanju ljudskih prava i ugroženosti ove kategorije, sa zahtjevom da predstavnici MKCK dođu u BiH i provjere ove navode i da ih evidentiraju.

Šinik je rekao da država sigurno njihov zahtjev neće proslijediti MKCK diplomatskim putem, nego će to učiniti Savez otvorenim pismom.

On je naglasio da je 26. decembra prošle godine razgovarao sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem i zatražio da država i Ministarstvo upoznaju Savjet Evrope, nadležne institucije BiH i MKCK o stanju ljudskih prava desertifikovanih policajaca.

Šinik je naglasio da je informisao Halilovića da je od prije šest godina do danas pet policajaca umrlo, a šest izvršilo suicid.

"Životi nas i naših porodica su ugroženi i zahtjev za naše evidentiranje i iseljenje je opravdan i zasnovan na činjenicama", rekao je Šinik.

On je podsjetio da i pored Predsjedničke izjave Savjeta bezbjednosti UN od 2007. godine, država do danas nije ispunila obaveze naložene ovom izjavom i niti je uskladila domaće zakonodavstvo koje bi omogućilo rješavanje njihovog statusa.

On je naglasio da nema nikakvih pomaka na planu zapošljavanja desertifikovanih policajaca, iako su usvojene izmjene Zakona o policijskim službenicima omogućile teoretski povratak na posao svima koji su zainteresovani za ponovni rad u policijskoj službi.

Desertifikovani policajci su odlukom UN prije šest godina ostali bez dozvole za rad, a Predsjedničkom izjavom Savjeta bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine odlučeno je da budu vraćeni na posao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE