• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i dalje bez ruskog gasa

Isporuka prirodnog gasa prema Evropi prekinuta je danas u 12.48 časova, izjavio je ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov.

 BiH i dalje bez ruskog gasa Izvor: MONDO

Isporuka prirodnog gasa prema Evropi prekinuta je danas u 12.48 časova na rusko-ukrajinskoj granici zbog tehničke nespremnosti gasnog sistema Ukrajine, izjavio je ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov.

"Kod probnog pumpanja gasa, koje je počelo jutros, posmatrači su zabilježili da ne postoji tehnička spremnost ukrajinskog gasovoda za dalju isporuku, ali još nemamo informaciju sa terena o čemu je zapravo riječ", rekao je Šuvalov na konferenciji za novinare u Ambasadi Rusije u Sarajevu.

On je napomenuo da ruskim posmatračima danas nije bio dozvoljen ulazak na ukrajinsku teritoriju, uprkos potpisanom protokolu kojim se Ukrajina obavezala da to učini.

"Današnje probno pumpanje ruskog gasa bilo je ključni trenutak prema kome se moglo ocijeniti da li je Ukrajina spremna za puštanje gasa i ima li za to političke volje ukrajinske Vlade", rekao je Šuvalov.

On je istakao da je iz "Gasproma" danas bilo predviđeno puštanje 3.120.000 metara kubnih prirodnog gasa prema Balkanu, Moldaviji i Turskoj, te da gas neće biti pušten sve dok Rusija ne bude uvjerena da gasni sistem Ukrajine može bez grešaka vršiti tranzit gasa prema Evropi.

Šuvalov je istakao da nastalom gasnom krizom Rusija ne vrši nikakav politički pritisak na zemlje Balkana.

"Bez obzira na ratni dug koji BiH ima prema Rusiji, nakon normalizovanja situacije sa Ukrajinom isporuka gasa BiH biće nastavljena kao što je bilo i do sada", rekao je ruski ambasador u BiH.

Komentarišući informacije ukrajinske Ambasade u BiH o iznosima koje Rusija zarađuje na isporuci prirodnog gasa, a koje su objavili neki mediji u BiH, on je rekao da je riječ o izvrtanju činjenica i o poluistinama.

"Rusija doprema Ukrajini gas po cijeni od 179 dolara za 1.000 metara kubnih, a evropska srednja cijena gasa iznosi 470 dolara, što donosi enormni profit ukrajinskim kompanijama", naveo je Šuvalov.

Ranije danas ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov informisao je ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja o trenutnoj situaciji u vezi sa isporukom gasa i uručio mu pismo ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Isporuka gasa iz Rusije trebala je počne danas, a najudaljeniji korisnici, među koje spada i BiH, trebali su da prime gas za tri dana.

BIH produžila ugovor s alternativnim snabdjevačem gasom

Direktor "BH-Gasa" Almir Bećarević potvrdio je da isporuka prirodnog gasa iz Rusije prema BiH nije krenula danas kako je to bilo planirano.

On je istakao da "BH-Gas" niko nije službeno kontaktirao da kaže da će gas danas krenuti, ali da je za još jedan dan produžen ugovor sa alternativnim snabdjevačem prirodnim gasom.

Bećarević je kazao da gasa nema, "jer su na ukrajinsko-madjarskoj granici ventili zatvoreni".

BiH trenutno nabavlja gas iz Madjarske, Austrije i Njemačke ali po znatno višim cijenama od ruskog gasa.

Domaćinstva u BiH su uredno snabdjevena tim energentom.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE