• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik za demilitarizaciju BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se i dalje zalagati za ukidanje Oružanih snaga i demilitarizaciju BiH.

 Dodik za demilitarizaciju BiH Izvor: MONDO

"To je ogroman trošak za BiH i veoma je bitno smanjiti troškove javnog sektora, a BiH treba da ide putem demilitarizacije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da poštuje zakone koji to regulišu, poštuje mirovne operacije Oružanih snaga BiH, njihove protokolarne aktivnosti i pomoć stanovištvu u određenim situacijama.

"Svaka upotreba vojske izvan tih okvira je nedopustiva i neprihvatljiva", rekao je premijer Srpske, koji je danas prisustvovao božićnom prijemu u Banjaluci u organizaciji visokih zvaničnika Oružanih snaga BiH.

Milorad Dodik izjavio je danas da je Dejtonski sporazum najbolji balans i moguća formula za opstanak BiH i mir na ovim prostorima.

"Taj balans ne može biti doveden u pitanje, jer je Dejtonski sporazum uspostavio BiH sa dva eniteta i njihovu nadležnost i taj sporazum Srpskoj daje pravo na za trajno postojanje", rekao je Dodik na božićnom prijemu u Banjaluci, koji su organizovali visoki zvaničnici Oružanih snaga BiH.

On je naglasio da je politika RS veoma jasna, zasnovana na Dejtonskom sporazumu i Ustavu koji afirmišu Srpsku u najboljem ekonomskom i socijalnom izdanju, te na političkoj stabilnosti i saradnji sa svima na putu ka evropskim integracijama.

"Moramo se vratiti moralnoj obnovi naroda i afirmisati ekonomiju, a politika RS ne dovodi u pitanje Dejtonski sporazum", rekao je Dodik i poručio da Srpska neće pristati ni na kakve promjene koje joj nanose štetu i ugrožavaju njene interese.

Prema njegovim riječima, svi koji pokušavaju da uruše prudski sporazum čine najveće zlo samom kapacitetu BiH.

"RS podržava prudski dogovor i njegovo brzo provođenje s ciljem što bržeg rješavanja pitanja koja stoje na putu evropskih integracija. Ali, na tom putu ne smijemo zaboraviti ko smo i šta smo, jer to nije zaboravio nijedan narod u EU, pa to ne smije učiniti ni RS", poručio je Dodik.

On je poručio da je mir zavjet generacije i ljudi koji žive na ovim prostorima.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE