• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska Nova godina uz vatromet i veselje

Nova godina po julijanskom kalendaru proslavljena je na trgovima širom Republike Srpske. U hramovima služen moleban za novo ljeto.

 Srpska Nova godina uz vatromet i veselje Izvor: MONDO

Banjalučane su  na Trgu Krajine zabavljale banjalučke grupe "NG bend" i "Moderato bend", te Krajiški trubači.

Doček je počeo u 21.00 čas i trajao je do jedan sat iza ponoći.

U ponoć su zasvirali i Krajiški trubači, koji su Banjalučane, uz vatromet, uveli u Novu godinu. Banjalučka pivara pripremila je za građane štand sa pivom.

Nekoliko hiljada Semberaca dočekalo je Novu godinu na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića uz desetak domaćih izvođača narodne muzike i nastup pop pjevačice Maje Nikolić.

Tačno u ponoć veselje je kulminiralo nastupom vranjskih trubača i vatrometom. Građane je pozdravio i čestitao im nastupajuću Pravoslavnu novu godinu predsjednik Skupštine opštine Dragan Đurđević.

Građanima je u izuzetno hladnoj novogodišnjoj noći služeno kuvano vino i rakija.

Oko dvije hiljade stanovnika Brčkog dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog, u organizaciji Arhijerejskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve i Odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

U muzičko-zabavnom programu, koji se po izuzetno hladnom vremenu odvijao od 21.00 čas do kasno iza ponoći, učestvovali su izvođači narodne muzike iz Brčkog i rok sastavi iz ovog grada i Šamca.

Veliki broj Zvorničana dočekao je Pravoslavnu novu godinu u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče, gdje je u ponoć služen moleban i blagodarenje, nakon čega je u porti crkve uz muziku i toplo vino nastavljeno narodno veselje.

U nekoliko dijelova grada u ponoć je bio organizovan vatromet u individualnoj režiji građana koji su dočekali Pravoslavnu novu godinu na ulici, dok dočeka nove godine na gradskom trgu pod pokroviteljstvom opštine Zvornik nije bilo.

Veliki broj Višegrađana dočekao je pravoslavnu Novu godinu na Trgu palih boraca gdje su ih u novogodišnjoj noći zabavljali pjevač Milan Babić, članovi benda "Slavko, Peđa i Igor", folklorne sekcije KUD-ova "Bikavac" i "Soko" i trubački orkestar iz Užica.

U nekim gradovima nije bio organizovan doček.

Prijedorčani su Novu godinu dočekali u kućama i malobrojnim ugostiteljskim objektima, jer je ove godine izostao organizovani doček na otvorenom.

Svetosavska omladinska zajednica, raniji organizator, kao i opština nisu se potrudili da sugrađanima prirede još jednu od januarskih zabava, pravdajući se nedostatkom sredstava, odnosno mjerama štednje u nastupajućoj kriznoj godini.

Najveći broj srebreničkih Srba dočekao je u svojim domovima i alternativnim smještajima, u krugu porodice.

Organizovanog dočeka na otvorenom nije bilo, kao ni prethodnih godina. U dva ovdašnja kafića bio je više mladih nego uobičajeno, koji su uz pjesmu i ples proslavili dolazake Nove godine.

U susjednom Bratuncu bilo je nešto življe i veselije. Ulaz u sve ugostiteljske objekte bio je slobodan, ali restorani nisu bili popunjeni kao prethodni godina.

Ipak, najveći broj Bratunčana novogodišnju noć proveo je u porodičnom ambijentu.

Povodom pravoslavne Nove godine, danas je na osnovu vladine odluke neradni dan u RS za sva državne institucije, preduzeća i ustanove.  

U vladinoj odluci je precizirano da danas neće raditi republički organi i organizacije, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove, s tim da su obavezni da u toku ove godine taj dan nadoknade.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE