• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri i ambasadori o situaciji u BiH

U Sarajevu sastanak ambasadora SAD sa liderima stranaka u BiH. Tema razgovora - situacija u BiH i Balkanu.

 Lideri i ambasadori o situaciji u BiH  Izvor: MONDO

Skupu u rezidenciji ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša odazvali su se predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, lider SDA Sulejman Tihić, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, potpredsjednik DHZ-a BiH Dragan Vrankić, dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zbog ranije preuzetih obaveza neće moći doći na sastanak.

Ambasador SAD u BiH  izjavio je da bi na sastanku u Sarajevu američki ambasadori u Hrvatskoj i Srbiji trebalo da se upoznaju sa političkom situacijom u BiH i da neće biti nikakvih pregovaranja sa liderima stranaka.

"Pozvao sam predstavnike nekih političkih stranaka da iznesu svoje mišljenje o pitanjima sa kojima se svakodnevno suočavaju na političkoj sceni u BiH i neće biti nikakvih pregovaranja", rekao je Ingliš novinarima uoči sastanka.

Prema njegovim riječima, ambasadori su došli u BiH prevashodno zbog primopredaje dužnosti komandanta NATO štaba u BiH, koja će biti održana danas i ovaj sastanak će im poslužiti isključivo da steknu opšti utisak o političkoj situaciji u BiH i razmišljanjima predstavnika nekih političkih stranaka.

Ivanić je rekao novinarima da nema nikakav politički stav prema ovom sastanku i da ne očekuje ništa spektakularno.

Lagumdžija je naveo da očekuje da će čuti regionalno mišljenje američke strane o situaciji u BiH.

"Nakon rješenja problema Kosova, BiH ostaje ključno političko pitanje na Balkanu i želim čuti od američkih ambasadora da li će se BiH i kako vratiti u fokus američkog i interesovanja EU", dodao je Lagumdžija.

Tihić je u izjavi Srni rekao da očekuje da će na skupu biti razmatrana situacija u BiH i regionu.

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić potvrdio je Srni da će lider ove stranke Zlatko Lagumdžija prisustvovati sastanku. U ime HDZ-a BiH sastanku će prisustvovati Dragan Vrankić, potpredsjednik ove stranke.

Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota pojasnio je da se lider ove stranke Dragan Čović nalazi na putu.

Tokom posjete BiH američki ambasadori planiraju da održe niz susreta sa domaćim političarima kako bi se upoznali o različitim pogledima na situaciju u BiH - rečeno je Srni u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Grupa američkih ambasadora, koji su na službi u zemljama regiona, dolazi sutra u Sarajevo da bi prisustvovali ceremoniji primopredaje na čelu NATO štaba u BiH.

"Zavrtanje ruku"

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je Srni da je današnji sastanak u Sarajevu američkih ambasadora iz regiona sa liderima SDA, PDP-a, SDP-a BiH i HDZ-a BiH "nepotrebno gubljene energije, jer mu nije cilj rješavanje problema u BiH, već zavrtanje ruku liderima da rade u BiH kako to neko drugi želi“.

"Takve prakse nema nigdje u svijetu, jer ambasadori ovdje predstavljaju svoju zemlju i nemaju šta da razgovaraju sa liderima stranaka. Tako se ne rješavaju problemi. Ono što bi oni trebalo da znaju mogu da saznaju na sasvim drugačije diplomatske načine - tajne i javne. Dakle, ambasadori su suvišna priča i ovakvi sastanci mogu samo da služe za zavrtanje ruku liderima da rade u BiH onako kako neko tamo, iza kulise, želi", rekao je Vasić.

On je naveo da se stavovi pojedinih zemalja, u slučaju BiH, ne prenose posredstvom ambasadora, već se koncentrišu u Savjetu za provođenje mira, zbog čega je nepotrebno na njih gubiti energiju, jer iza sebe mogu imati samo nešto što nije transparentno.

"Takvi razgovori se ne organizuju da bi se ispričali da li pada ledena kiša i kakvo je vrijeme, nego da se veoma oštrim tonovima razgovara o nekim tendencijama. Tu nema nikakve dobronamjernosti, već je to samo način da se upravlja postupcima i utiče na odluke", smatra Vasić.

On je zaključio da "međunarodna zajednica ima tehnologiju frontalnog napada na sve strane i na svim nivoima u BiH upravo održavanjem brojnih beskonačnih sastanaka, programa i projekata, tako da se u cijeloj toj šumi ne mogu vidjeti legalne, ustavne i demokratski izabrane institucije".

Reagujući na napise sarajevskih medija koji su optužili premijera RS Milorada Dodika da izjavama o demilitarizaciji BiH želi uništiti sve što je simbolizuje, Vasić je rekao da su Oružane snage BiH "tako smiješna sintagma da je ne treba ni upotrebljavati".

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE