• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasadori o reformama u BiH

Američki ambasadori tokom sastanka sa predstavnicima političkih partija razgovarali o mogućnostima za pokretanje nužnih reformi u BiH.

 Ambasadori o reformama u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da američki ambasadori u BiH, Srbiji i Hrvatskoj tokom sastanka sa predstavnicima političkih partija u BiH nisu uputili nikakvu posebnu poruku za Republiku Srpsku (RS).

Ivanić je novinarima nakon sastanka u Sarajevu rekao da ne očekuje da će BiH biti prioritet buduće spoljne politike SAD i da će BiH biti više pitanje EU.

''Nema razloga da postoji opšta negativna klima u BiH, koja je čak i namjerno kreirana. Ne vidim nikakvu tešku reformu i ništa suštinsko i presudno u ovoj godini da bi bili toliki pesimisti", rekao je Ivanić.

Današnji razgovor je, prema njegovim riječima, dobrodošao, jer će nova američka administracija kreirati spoljnu politiku prema BiH i zemljama regije, a domaća viđenja aktuelne političke situacije u BiH biće od značaja u tome.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je da je najviše riječi bilo o ustavnim reformama, ali i dalje sa različitih stanovišta, te da nije bilo govora o prekompoziciji vlasti u BiH.

On je istakao da je su američkim ambasadorima u BiH Čarlsu Inglišu, u Srbiji Kameronu Manteru i u Hrvatskoj Robertu Bratku predstavljeni izgledi riješavanja najvažnijih aktuelnih političkih pitanja u BiH.

"Razgovarano je o prudskom sporazumu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ekonomskoj situaciji u BiH, kao i pitanju budžeta inistitucija BiH", rekao je Tihić i napomenuo da su se osvrnuli i na političku situaciju u regionu.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Dragan Vrankić istakao je da budžet državnih institucija BiH nije bio prvorazredna tema razgovora.

"Američki ambasadori su u današnjim razgovorima mogli steći pravu sliku o političkoj situaciji u BiH. Saglasili smo se da put dogovora i kompromisa nema alternativu, kao ni put BiH i zemalja regiona prema EU", rekao je Vrankić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izrazio je zadovoljstvo atmosferom sa američke strane i njihovom spremnošću da pomognu BiH.

"Vrlo sam zadovoljan, jer je BiH shvaćena kao ključ rješavanja regionalnih problema, kao i da je održivost BiH i njen ubrzan put ka EU integracijama ključ stabilnosti u cijelom regionu", rekao je Lagumdžija.

Ambasador SAD u BiH izjavio je ranije da bi na današnjem sastanku u Sarajevu američki ambasadori u Hrvatskoj i Srbiji trebalo da se upoznaju sa političkom situacijom u BiH i da neće biti nikakvih pregovaranja sa liderima stranaka.

Sastanku je prisustvao i zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan koji novinarima nije želio komentarisati današnje razgovore. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije prisustvovao zbog ranije preuzetih obaveza.

Grupa američkih ambasadora, koji su na službi u zemljama regiona, došla je u Sarajevo da bi prisustvovali ceremoniji primopredaje na čelu NATO štaba u BiH. Dosadašnji komandant NATO štaba general-major Ričard Vajtman danas će predati dužnost nasljedniku brigadnom generalu Sabatu Eriku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE