• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palestinski ranjenici stižu u BiH

Klinički centri u Sarajevu, Mostaru i Tuzli primiće ranjenike iz Palestine čim bude moguća njihova evakuacija iz Gaze

 Palestinski ranjenici stižu u BiH Izvor: MONDO

Ministar zdravstva Federacije BiH Safet Omerović ponudio je palestinskom ambasadoru Rostomu Amiru Sekaru Huseinu da klinički centri u BiH prime ranjenike iz Palestine.

Ministar Omerović je, izražavajući žaljenje zbog teške situacije u ratom pogođenoj Palestini, ponovio spremnost da klinički centri u skladu sa svojim iskustvima iz ratne medicine adekvatno zbrinu ranjenike iz Palestine, potvrdili su u federalnom ministarstvu zdravstva.

Ministar Omerović je izvjestio palestinskog ambasadora da su zdravstvene ustanove u FBiH u potpunosti spremne da odmah prime ranjenike iz Palestine i informisao ga o već preduzetim aktivnostima na prikupljanju lijekova i sanitetskog materijala koje će Crveni krst Federacije BiH lagerovati i pripremiti za dalji transport u Palestinu. Prema informacija iz Ministarstva zdravstva, ambasador Rostom je rekao da će transport ranjenika iz Palestine, u skladu sa prioritetima, obezbijediti Palestina.

Klinički centri u Sarajevu, Mostaru i Tuzli još nisu dobili službene obavijesti o tome da stižu ranjenici iz Palestine, ali su, ukoliko do toga dođe, spremni da pruže pomoć.

Andrijana Bošnjak, portparol Kliničke bolnice Mostar, rekla je da još nemaju zvaničnih zahtjeva za prijem ranjenika, ali ukoliko iz Federalnog ministarstva zdravstva dobiju smjernice da prime ranjenike tako će i učiniti.

Ista situacija je i u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. „UKC Tuzla je i do sada u svim aktivnostima sličnog karaktera pokazao svoju spremnost i volju da pomognemo koliko je u našoj moći, ali do sada nismo imali konkretnih zahtjeva ni od naših državnih organa, ni od palestinske ambasade.

Mi smo čak i bili pokretači raznih akcija, pa smo tako i sada spremni pružiti pomoć”, izjavila je Amra Odobašić, portparol UKC Tuzla podsjećajući da su dvije ljekarske ekipe prije tri godine išle da pomognu Pakistancima kada ih je zadesio zemljotres.

Direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Faris Gavrankapetanović ranije je izjavio da će ova bolnica primiti ranjenike iz Palestine ukoliko oni budu stizali u BiH.

On je naglasio da bi mogli primiti najmanje sto ranjenika koji bi bili adekvatno zbrinuti s obzirom na velika ratna iskustva KCUS-a.

„Bosanskohercegovački narod i institucije svih nivoa vlasti u BiH mnogo su učinili kako bi se ublažile patnje naroda Palestine. Iako je ranjenike teško izbaviti s tog područja, mi smo u kontaktu s vlastima Palestine i razmatra se kako da ih prebacimo ovde na liječenje”, izjavio je ambasador Palestine u BiH.

Kada bi palestinski ranjenici mogli stići u BiH, još se ne zna, a pretpostavlja se da bi se evakuacija ranjenika mogla desiti nakon ukidanja blokade pojasa Gaze, o čemu se u međunarodnim krugovima pregovara već danima.

Crveni krst Federacije BiH počeo je akciju prikupljanja pomoći za civilno stanovništvo u Palestini. Kako je saopšteno iz Crvenog krsta Federacije, osim novčanih sredstava pomoć se prikuplja i u vidu lijekova, hrane, vode za piće i sanitetskog materijala.

Za civile 100.000 KM

Savjet ministara BiH usvojio je odluku o dodjeli 100.000 KM humanitarne pomoći ugroženim civilima u Gazi.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iz tog ministarstva saopšteno je da će ova pomoć biti realizovana putem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE