• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperiment zvani koncentraciona vlada

Rafi Gregorijan predložio formiranje koncentracione vlade u distriktu Brčko.

 Eksperiment zvani koncentraciona vlada Izvor: MONDO

Većina stranaka u Brčkom, dan nakon poziva supervizora Rafija Gregorijana da se formira koncetraciona vlada, nagovještava spremnost da podrži takvo rješenje, iako mnogi otvoreno sumnjaju u efikasnost takve vlasti, piše "Euro Blic".

" SDP smatra da je formiranje koncentracione vlade u ovom trenutku jedini izlaz. Najavljujem kandidaturu SDP za mjesto predsjednika Skupštine ili gradonačelnika distrikta i učešće u raspodjeli mjesta šefova Odjeljenja i savjetnika gradonačelnika", izjavio je za list predsjednik OO SDP BiH Izet Banda.

Za predsjednika poslaničkog Kluba SDS Ratka Stjepanovića, ovaj prijedlog supervizora Gregorijana "očigledno pokazuje" da je propao dogovor koji su članice Prudskog sporazuma napravile oko formiranja vlasti u Brčkom.

"Naš stav je da koncentraciona vlada nije najsrećnije rješenje u trenutku u kome je potpuno jasno da je prethodna vlast u četiri godine imala veoma loše rezultate i u BiH proglašena najkorumpiranijom, tako da bi održavanje takve vlasti bilo na štetu građana Distrikta. Pošto je SDP bio protiv formiranja takve vlasti, mi u SDS nismo ni imali potrebu razmatranja takvog prijedloga", rekao je Stjepanović.

Dosadašnji podpredsjednik brčanske Skupštine Ivan Krndelj smatra da "eksperiment zvani koncentraciona vlada" neće donijeti željene promjene građanima.

"Teško je napraviti zajedničku platformu za promjene u smislu suzbijanja kriminala, korupcije i eliminisanje žarišta nezadovoljstva, tako da će vrlo teško funkcionisati takav model. Tamo gdje postoji kolektivna odgovornost, praktično je neće biti" rekao je Krndelj, dodajući da će opozicija ipak postojati unutar same skupštinske većine.

Nosilac liste SNSD dr Dragan Pajić, koji će najvjerovatnije biti novi Gradonačelnik Brčko distrikta smatra da zbog nepostojanja vlasti neki ljudi u Vladi distrikta donose vrlo važne odluke za koje "nemaju ni mandat ni ovlašćenja“.

"Vrijeme je da poslije više od tri mjeseca narod koji je izašao na izbore i glasao dobije novu vladu. Ubijeđen sam da će se svi politički faktori ozbiljnije ponašati i da ćemo već iduće nedjelje dobiti novu koncentracionu vladu. Savez nezavisnih socijaldemokrata je za ovu opciju jer realno i ne postoji neka druga koja nam se nudi i učinićemo sve da do vlade što prije dođemo", naglasio je Pajić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE