• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar "odmrznuo" 20 hiljada plata!

Više od 20 hiljada zaposlenih u institucijama BiH dobiće platu za mjesec decembar uprkos najavama o obustavljanju isplata

 Ministar "odmrznuo" 20 hiljada plata! Izvor: MONDO

Isplata decembarskih plata za oko 20 000 zaposlenih u institucijama BiH neće biti zaustavljena uprkos najavama zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića da neće potpisivati naloge za isplatu zbog diskriminacije službenika koji imaju prebivalište u Federaciji BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Dragan Vrankić rekao je da nema govora o obustavljanju isplate.

"Ovlastio sam zamjenika ministra da potpisuje naloge za isplate, ali ako zaista zaustavi isplatu plata onda mogu i promijeniti odluku kojom sam ga ovlastio. Svjesni smo problema različitog pristupa oporezivanju plata, ali ovo nije način njegovog rješavanja", rekao je Vrankić za "Nezavisne novine" .

Plate zaposlenih u državnim institucijama regulisane su državnim zakonom, a entitetskim zakonom regulisana su njihova druga prava i obaveze kao što su uplate doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje, porodiljsko odsustvo te porez na dohodak.

Kasumović je juče rekao da nije primjereno da zaposleni u institucijama BiH imaju manje plate od svojih kolega iz Republike Srpske /RS/ iako imaju istu stručnu spremu i zvanje.

Kasumović je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću i njegovim zamjenicima Vrankiću i Tariku Sadoviću uputio pismo u kojem upozorava na diskriminaciju po zakonu o porezu na dohodak.

"Primijetio sam da se vrši diskriminacija po zakonu o porezu na dohodak, tako da se zaposlenima koji imaju prebivalište u FBiH porez na dohodak obračunava na teret neto plate, dok se zaposlenima sa prebivalištem u RS porez na dohodak isplaćuje na teret poslodavca", navodi se u Kasumovićevom pismu.

Kasumović je rekao da će obustaviti svako potpisivanje naloga za isplatu decembarskih plata zaposlenima u institucijama BiH sve dok Savjet ministara ne zauzme jasan stav o ovom pitanju s ciljem jednakopravnog tretiranja svih zaposlenih.

On je najavio da će zabraniti bilo kojem ovlaštenom licu da potpiše nalog za korištenje budžetskog novca za isplate plata u njegovo ime.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE