• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH priprema zakon o popisu stanovništva

Zadatak Interresorne radne grupe je da najkasnije u roku od 100 dana izradi nacrt zakona o popisu stanovništva i dostavi ga Savjetu ministara BiH

 BiH priprema zakon o popisu stanovništva Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH donio je odluku o formiranju Interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je 2011. godine ciljna za popis stanovništva, i da će sadržajno biti obuhvaćeno ono što zahtijeva Eurostat, uključujući pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti.

"Interresornu radnu grupu čine 12 članova, a na čelu je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović", rekao je predjsedavajući Savjeta ministara BiH.

Zadatak Interresorne radne grupe je da najkasnije u roku od 100 dana izradi nacrt zakona o popisu stanovništva i dostavi ga Savjetu ministara BiH.

Savjet ministara donio je Rješenje o razrješenju direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića zbog odlaska na dužnost ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH zadužen je da raspiše putem Agencije za državnu službu konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH, rekao je Špirić.

Špirić će do izbora novog direktora Direkcije za evropske integracije rukovoditi ovom institucijom u kapacitetu vršioca dužnosti, jer je to zakonska obaveza kako aktivnosti u vezi sa evropskim integracijama BiH ne bi bile u stagnaciji.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa nadležnim entitetskim organima, pripremi i dostavi Savjetu ministara u roku od tri dana cjelovitu informaciju o problemu snabdijevanja BiH gasom, rekao je Špirić.

Ova informacija, između ostalog, trebalo bi da sadrži podatke da li BiH posjeduje energente koji mogu predstavljati zamjenu za gas, u kolikoj količini i za koji vremenski period.

"U slučaju daljeg zaoštravanja krize ili njenog razrješavanja na relaciji Rusija-Ukrajina, trebalo bi da imamo informaciju na državnom nivou kako bismo imali korespondenciju sa nekim međunarodnim institucijama, ukoliko dođe do zaoštrenije situacije u snabdijevanju", rekao je Špirić.

On je naglasio da se nije moglo uticati na nesporazum Rusije i Ukrajine, naglasivši da je bio u kontaktu sa premijerima Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom i resornim ministrima i da se radilo na tome da Mađarska dozvoli tranzit za BiH iz izvora komercijalnih firmi

On je rekoa da je iskoristio lično poznanstvo sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom koji je svog državnog sekretara za energetiku držao u pripravnosti tri dana.i napomenuo da je tim povodom uputio i pismo zahvalnosti Đurčanju, jer će i u narednim danima trebati "podrška prijateljskih država".

Špirić je dodao da ne zna kako će se situacija sa snabdijevanjem gasa razvijati, te da bi dobro bilo da Ukrajina omogući nesmetan protok ovog energenta.

"Sektor za energetiku Ministarstva spoljne trgovine trebalo bi da ima podatke da bi se znalo šta je neophodno za intervente mjere", napomenuo je Špirić i istakao da nema informaciju da li je interventni gas nabavljen po istoj cijeni, kao i ruski, što je i razlog da se sačini sveobuhvatna informacija o tom problemu.

Sa dnevnog reda skinut je Prijedlog imenovanja direktora i zamjenika direktora Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno obrazovanje kadrova i Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

"Nismo imenovali direktore. Obaveza je i da Savjet ministara donese odluku kada će sa radom početi agencije. Ministarstvo je raspisalo konkurs da se izaberu ljudi, a ni jedan drugi uslov nije ispunjen", pojasnio je Špirić razloge skidanja ovog pitanja sa dnevnog reda.

Špirić je za iduću sedmicu najavio tematsku sjednicu Savjeta ministara koja će biti posvećena liberalizaciji viznog režima i aktivnostima iz oblasti Direkcije za evropske integracije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE