• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad od iduće sedmice u Srbiji?

Ali Ahmed Ali Hamad mogao bi već od iduće sedmice biti u Srbiji, rekao je njegov advokat Duško Tomić.

 Ali Hamad od iduće sedmice u Srbiji? Izvor: MONDO

"Glavni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević dao je juče pozitivno mišljenje da po hitnom postupku Vlada Srbije odobri Ali Hamadu boravak u toj zemlji. Takođe je zahtjev koji je lično Ali Hamad uputio već na stolu premijera Mirka Cvetkovića" - rekao je Tomić Srni.

On je odbacio mogućnost da Ali Hamad bude prisilno deportovan za Bahrein jer, kako je rekao, vlasti BiH nemaju pravo da ga prisilno deportuju u zemlju gdje mu prijeti smrtna opasnost od ekstremnih terorističkih organizacija koje je prozvao.

"On hoće da ide u Srbiju i ako ga te vlasti puste tamo njegovo je pravo ide tamo", dodao je Tomić.

Tomić je juče Srni rekao da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima interes da Ali Hamadu odobri boravak u toj zemlje, jer vodi istrage o zločinima mudžahedina počinjenim nad srpskim stanovništvom u centralnoj Bosni.

Ali Hamad se od 30. decembra 2008. godine nalazi u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH, jer je nakon odslužene zatvorske kazne od 12 godina i devet mjeseci dobio rješenje o progonstvu iz BiH.

On je osuđen zbog učešća u organizaciji napada auto-bombom u Mostaru, a kaznu je izdržavao u Kazneno popravnom zavodu u Zenici.

Bivši oficir Al kaide i komandir jedinice u sastavu odreda "El mudžahedin" Ali Hamad rekao je da ne želi da se vrati u Bahrein, nego da će, kada dobrovoljno napusti BiH, utočište potražiti u Srbiji.

Prošle jeseni, Hamad je svjedočio i pred Haškim tribunalom u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BiH generala Rasima Delića o zločinima koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE