• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema pisanog sporazuma Karadžić - Holbruk

"Osim onoga što je ranije objelodanjeno, drugi dokumenti nisu pronađeni", navodi se u dopisu.

 Nema pisanog sporazuma Karadžić - Holbruk Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala uputilo je dopis bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću kojim ga obavještava da ne posjeduje pisani sporazum sa sastanka u Beogradu jula 1996. godine.

Na tom sastanku je nekadašnji američki mirovni posrednik Ričard Holbruk navodno obećao Karadžiću imunitet od krivičnog gonjenja pred Haškim tribunalom, ukoliko se povuče iz javnog života.

"Kancelarija tužioca sprovela je posebnu pretragu kako bi se utvrdilo da li imamo bilo koji dokument naveden u paragrafu 29, a iz odluke koju je Sudsko vijeće donijelo 17. decembra 2008. godine. Osim onoga što je ranije objelodanjeno, takvi dokumenti nisu pronađeni", navodi se u večeras objavljenom dopisu.

U paragrafu 29, a iz odluke Sudskog vijeća, od optužbe je zatraženo da objelodani sve pisane sporazume nastale na sastanku u Beogradu i sve bilješke ili snimke koji su tom prilikom načinjeni.

Karadžiću objelodanjen sav materijal

Tužilaštvo je takođe obavijestilo Sudsko vijeće koje vodi postupak protiv Karadžića da je završilo objelodanjivanje materijala koji podržava optužnicu, javio je dopisnik Srne.

Riječ je o materijalu koji se odnosi na takozvanu operativnu optužnicu iz 2000. godine i onom koji se odnosi na Prijedlog za izmjenu optužnice koji je podnesen u septembru prošle godine.

Prema pravilima Tribunala, optuženi ima pravo da preda prigovor dvije nedjelje nakon što mu se objelodani sav materijal koji se odnosi na optužnicu na njegovom maternjem jeziku.

Karadžić je u više navrata najavio da će tražiti obaranje optužnice, na osnovu obećanja koje mu je 1996. godine, navodno, dao nekadašnji američki mirovni posrednik Ričard Holbruk, a prema kome neće biti krivično gonjen pred Haškim sudom ako se povuče iz javnog života.

Nakon što Karadžić preda odgovor na optužnicu, Sudsko vijeće donosi odluku hoće li potvrditi Prijedlog za izmjenu optužnice.

U obavještenju Tužilaštva, koje je u Hagu objavljeno večeras, navodi se da je od 10. decembra prošle godine optuženom dostavljeno skoro 4 000 dokumenata na otprilike oko 48 000 strana.

"Tužilaštvo nastavlja sa pregledanjem svoje zbirke dokaza koja potencijalno sadrži oslobađajući materijal", navodi se u obavještenju Tužilaštva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE