• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija o Srebrenici (ne)obavezuje

Evropski parlament proglasio 11. juli za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

 Rezolucija o Srebrenici (ne)obavezuje Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da Rezolucija o Srebrenici koju je usvojio Evropski parlament nije obavezujuća za parlamente u BiH, s obzirom da BiH nije članica EU, ali da će je poslanici sigurno razmatrati u nekoj formi.

"Rezolucije inače nisu obavezujući akti, a koliko mi je poznato, u predloženom tekstu je stajalo da će rezolucija biti upućena parlamentima zemalja u regionu, zemalja članica EU, i parlamentima u BiH kao neka vrsta apela ili inicijative", rekao je Radojičić.

On je dodao da očekuje da će ovu rezoluciju razmatrati parlament BiH i entitetski parlamenti i o njoj zauzeti određeni stav.

Evropski parlament je u petak , na prvom ovogodišnjem plenarnom zasjedanju u Strazburu, donio rezoluciju o Srebrenici u kojoj poziva države članice EU i države zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Preživjelim Srebreničanima dugujemo pravdu, a žrtvama sjećanje", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Lajčak je pozdravio Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj EU.

"Ovom Rezolucijom, Evropski parlament nam je dao mogućnost da upozorimo sadašnje i buduće generacije da se genocid može desiti u bilo kom vremenu i na bilo kom mjestu. Ono što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine predstavlja najgori zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Odajući počast žrtvama genocida, možemo pomoći da se umanji bol onih koji još čekaju da saznaju šta se tačno desilo njihovim najbližim, koji su ubijeni u Srebrenici i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, " rekao je Lajčak.

"Bez istine nema pravde, bez pravde nema pomirenja, a bez pomirenja nema budućnosti," ponovio je Lajčak.

"Proglašenje 11. jula za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici trebalo bi da bude korak dalje ka pomirenju u BiH, ali i u regionu", ocijenila je komesar za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner.

Tekst je usvojen sa 556 glasova za, devet protiv, dok su 22 poslanika bila uzdržana.

Ovu inicijativu podržala je i Evropska komisija, a Evropski parlament zatražio je da to učini i 27 zemalja članica EU.

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su dodatne napore da bi pred lice pravde bili izvedeni odgovorni za zločine u Srebrenici 1995. godine.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE