• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuvalov: Dogovor iz Pruda nema alternativu

"To je filozofija konsenzusa kojim BiH ide naprijed, to je filozofija harmonizacije međuetničkih odnosa u ovoj zemlji", rekao je Šuvalov.

 Šuvalov: Dogovor iz Pruda nema alternativu Izvor: MONDO

Ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov rekao je da prudski sporazum mora da bude podržan i da je alternativa ovom dogovoru "samo vječna veza sa ratnom prošlošću".

Šuvalov je u intervjuu za "Glas Srpske" situaciju u BiH u prošloj godini ocijenio kao pozitivnu, navodeći da su ostvareni mnogi važni dogovori od kojih je kao najvažniji istakao onaj koji su u Prudu, kod Odžaka, postigla trojica lidera.

"Stranke koje su postigle taj sporazum pokazale su želju da promijene pravac politike u BiH koji je do sada bio suviše dugo usmjeren prema prošlosti. Tri lidera su pokazala da se u BiH gradi tendencija koja je usmjerena prema budućnosti", istakao je Šuvalov.

On je ubijeđen da nema alternative filozofiji dogovora u Odžaku.

"To je filozofija konsenzusa kojim BiH ide naprijed, to je filozofija harmonizacije međuetničkih odnosa u ovoj zemlji", rekao je Šuvalov.

On smatra da odžački dogovor nije dobio podršku koju je morao dobiti.

"Nemam u vidu samo podršku društva, jer takva podrška postoji, nego podršku koju je ovom dogovoru trebala dati međunarodna zajednica i njene zemlje članice. Neke kolege iz međunarodne zajednice smatraju da se međunarodna zajednica ne treba miješati u praktični dio tog posla. Ne treba se miješati, ali se može više podržavati", naglasio je Šuvalov.

On je rekao da međunarodna zajednica treba uporno da radi sa onima koji ne prihvataju taj dogovor i treba da da vjetar u leđa tom sporazumu.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa ulogom međunarodne zajednice u BiH i zatvaranjem kancelarije OHR-a, ruski ambasador je rekao da OHR mora da bude zatvoren zato što je završio svoju misiju.

"Ovlaštenja u BiH treba prenijeti na lokalne vlasti. Sve dok BiH ne bude stajala na svojim nogama i ne bude mogla donositi vlastite odluke, neće moći postati članica EU", smatra Šuvalov.

Komentarišući mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH, Šuvalov je naglasio da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i Ustava.

"Ne smatramo da Dejtonski sistem nije funkcionalan. Da bi do promjena Ustava došlo, one se mogu izvršiti jedino konsenzusom sva tri konstitutivna naroda u BiH. Bez ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH neće imati budućnosti", rekao je Šuvalov.

Odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija i dalje zainteresovana za privredna ulaganja u Republici Srpskoj, kao i u Federaciji BiH, on je naveo da je saradnja sa Srpskom postala sistemska i da ima dobre perspektive u budućnosti.

"Interes prema FBiH isti je kao i prema RS. Kapaciteti te saradnje neuporedivi su sa onima koje imamo sa RS. To nije zbog nedostatka želje ruske strane, nego zbog toga što imamo manje pozitivnih odgovora za konkretnu realizaciju", rekao je Šuvalov.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE