• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši Srpske: Blokiraćemo Sud BiH

Srpski logoraši tvrde da će blokirati Sud BiH zbog najave predsjednice tog suda Medžide Kreso da bi treba obustaviti istragu protiv Nasera Orića.

 Logoraši Srpske: Blokiraćemo Sud BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav ističe da su srpski logoraši posebno ogorčeni na predsjednicu Suda BiH Medžidu Kreso koja je nedavno izjavila da bi trebalo obustaviti sve istrage o ratnim zločinima koje su pokrenute na entitetskom nivou.

Kaže da je posebno indikativno to što je Kreso tu izjavu dala odmah pošto je bijeljinsko Okružno tužilaštvo započelo istragu protiv Nasera Orića.

I glavni tužilac RS Amor Bukić iznenađen je zalaganjem Medžide Kreso da se hitno obustave svi predmeti koje istražuju entitetska tužilaštva.

"Svi predmeti koje rade entitetska tužilaštva prethodno su bili na ocjeni u Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH ne samo da je upoznato s tim predmetima već su ih upravo oni i vratili entitetskim tužilaštvima. Ne znam kako je moguće da Medžida Kreso to ne zna. Uostalom, kada bi svi predmeti bili vraćeni Tužilaštvu BiH, ono ne bi imalo kapaciteta ni da ih pregleda, a kamoli da ih procesuira", kaže za "Press RS" Bukić.

"Očigledno je da Kreso želi da spriječi Orićevo pojavljivanje pred pravosudnim organima, ali i da blokira još neke istrage u kojima se utvrđuju činjenice u vezi sa zločinima nad Srbima", kaže još Dukić.

On najavljuje da će Savez logoraša svoju namjeru o blokadi Suda i Tužilaštva BiH sprovesti u djelo već u ponedjeljak ako čelnici tih ustanova Medžida Kreso i Milan Barašin tog dana ne prime delegaciju logoraša i ne usliše njene zahtjeve.

Dukić upozorava da je nedopustivo da predmeti o ratnim zločinima nad Srbima koje je Haški tribunal proslijedio pravosudnim institucijama BiH i dalje stoje u fiokama.

"U Sudu BiH trenutno se nalazi oko 300 takvih predmeta, razvrstanih po oznakama A, B i C. Predmeti pod oznakom A su toliko utemeljeni da je u svim tim slučajevima moguće odmah podići optužnice", tvrdi Dukić. Uvjeren je kaže da je riječ o svjesnom opstruisanju utvrđivanja pravde. Prema njegovim riječima, Savez logoraša će zbog toga učiniti sve da stvari pokrene s mrtve tačke. Dukić uvjerava da su on i članovi njegovog udruženja spremni da po pravdu idu i u Strazbur.

"Ako nas Kreso i Barašin ne prime u ponedjeljak, blokiraćemo Sud i Tužilaštvo BiH, a obratićemo se i Međunarodnom sudu za ljudska prava.
Zatražićemo smjene Krese i Barašina, ali i stranih sudija i tužilaca koji primaju plate po 20.000 evra, a ništa ne rade ", ogorčeno kaže Dukić.

Vođa srpskih logoraša tvrdi da je došlo krajnje vrijeme da Kreso, Barašin, njegov zamjenik Dejvid Švendimen i bivši glavni tužilac Marinko Jurčević objasne šta rade i šta namjeravaju da čine.

Medžida Kreso je nedavno izjavila da bi odmah trebalo zaustaviti sve istrage koje se otvaraju na entitetskim nivoima i dostaviti ih na ocjenu Tužilaštvu BiH, podsjeća list.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 3. jula ove godine Nasera Orića odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Branioci Nasera Orića zatražili su od Haškog tribunala da naredi bijeljinskom tužilaštvu da zaustavi istragu protiv njega, ali se Tribunal proglasio nenadležnim.

Pripadnici Armije BiH pod komandom Nasera Orića ubili su najmanje 3.560 Srba u Srebrenici i spalili više od 50 sela na tom području.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE