• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koalicioni partneri podržali Vladu RS

Koalicioni partneri podržali Vladu RS da uskoro izađe sa programom mjera za spriječavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

 Koalicioni partneri podržali Vladu RS Izvor: MONDO


Lideri četiri partije koje čine vlast u RS, SNSD, PDP, SP i DNS najavili su danas da podržavaju namjeru Vlade Srpske da uskoro izađe sa programom mjera za sprečavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

Premijer Milorad Dodik je nakon sastanka sa koalicionim partnerima Mladenom Ivanićem, Petrom Đokićem i Markom Pavićem rekao da je i Prudski sporazum dobio podršku svih stranaka.

"Dogovorili smo da mjere za sprečavanje negativnih efekata krize budu konkretne, konzistentne, realne i ostvarive", rekao je Dodik i pohvalio bankarski sektor u RS koji je, kako je rekao, pokazao vitalnost u prvom udaru ekonomske krize, iako je gotovo svuda u svijetu prvo stradao finansijski sektor.

On je precizirao da će jedna od mjera biti osnivanje garancijskog fonda za sve poslove vezane za izvoz, koji će se uključiti u obezbjeđivanje sredstava ili će prilikom ugovaranja sa preduzećima taj fond odmah isplaćivati sredstva i sačekati naplatu sigurnih potraživanja u inostranstvu, kako bi se omogućio redovan obrt sredstava.

Dodik je rekao da već postoje ekipe koji rade na izradi mjera baziranih na Razvojnom programu, iz kojeg će se obezbijediti oko 300 miliona KM, te ponovio da se oblast energetike u RS neće privatizovati, već će se do novih investicija doći na bazi partnerstva.

"Svi smo izrazili spremnost da nastavimo saradnju i da zajednički rješavamo otvorena pitanja", rekao je on i dodao da je utvrđena dinamika narednih sastanka koji će se održavatio na nivou predsjednika stranaka koje čine vlast u Srpskoj.

Dodik je rekao da je dosadašnja aktivnost koalicionih partnera, koja se reflektovala kroz zajednički nastup u Vladi i Narodnoj skupštini RS, dala očigledne rezultate na poboljšanju stanja u RS.

On je poručio da je Vlada RS odlučna da se "uhvati u koštac" sa svim posljedicama svjetske ekonomske krize, da bi one bile što manje osjetne za RS i njene građane.

Dodik je naglasio da koalicioni partneri podržavaju evropski put BiH i da vlast RS uspješno implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju po pitanjima vezanim za njene nadležnosti.

Prema njegovim riječima, partije koje čine vlast u RS spremne su da kroz pitanja evropskog partnerstva zajednički rade na provođenju elemenata Prudskog sporazuma, koji se odnosi na imovinske zakone, onako kako je tamo predviđeno.

"To znači da podržavamo da se evidentira imovina i da se knjiži na BiH, RS, kantone i na svakoga kome pripada. Podržali smo i druge elemente poput popisa stanovništva, budžetski okvir i kostatovali da je neophodno da se ubrza rješavanje statusa Brčko distrikta, na način kako je to sporazumom predviđeno, a to je da se donese zakon ili ustavni zakon", naglasio je Dodik.

Ivanić je ponovio raniji stav da je Prudski sporazum dobar i da predstavlja pozitivan znak, te da bi bilo izuzetno značajno da se u obliku u kojem je u Prudu potpisan realizuje što je moguće prije.

"PDP podržava način rješavanja imovine, budžeta i popisa stanovništva i smatramo da je sada obaveza kolega iz Federacije BiH da ovaj dio posla, koji je dogovoren u Prudu, završe do kraja, jer problemi nisu u RS", rekao je Ivanić, dodavši da je ovaj sporazum od interesa za BiH.

On je ocijenio da je obaveza Vlade RS da napravi ozbiljan i konkretan program u kojem će učestvovati i partije koje čine većinu, u odgovoru na ozbiljne probleme koji se mogu javiti pojavom finasijske krize u svijetu.

"Taj program mora proći i organe partija, da bismo svi skupa čvrsto stali iza njih", zaključio je Ivanić.

Đokić je rekao da njegova partija podržava Prudski sporazum, odnosno potrebu dogovora domaćih političkih zvaničnika u svim važnim pitanjima i da konačno treba pokazati da je BiH sposobna da preuzme odgovornost za svoje funkcionisanje nakon gašenja OHR-a.

Đokić je dodao da podržava i potrebu promjene Ustava, ali da oko toga treba postići potpuni politički konsenzus u okviru BiH.

"Ustavne promjene treba da budu vršene u onom kapacitetu i obimu u kojem se u ovom trenutku može postići saglasnot. Tu ima dovoljno prostora da napravimo kvalitetne promjeene i pokrenemo stvari naprijed, ali to zavisi i od političara iz Sarajeva, koji ne odustaju od politike koja podrazumijeva maksimalizaciju interesa bilo koje političke grupacije u BiH", upozorio je Đokić.

On je zaključio da u ovoj godini posebno treba voditi računa o socijalno ugroženim kategorijama građana.

Pavić je istakao da njegova partija podržava aktivnosti vezane za popis stanovništva, imovinu i budžet, ali ima određene rezerve vezane za ustavne promjene.

"Rezerve imamo zato što se one dogovaraju sa ljudima koji nisu pokazali spremnost da poštuju ni postojeći Ustav i ne pružaju nam garanciju da će poštovati novi. Dok se povjerenje ne podigne na višu stepenicu, smatramo da nema nikakvih potreba za radikalnije promjene Ustava BiH i da on nije nikakva smetnja za ulazak BiH u evroatlanske integracije", rekao je on nakon sastanka lidera koalicionih partija u RS.

Govoreći o sprečavanju ekonomske krize u RS, Pavić je rekao da želi da se što više institucija i partija u RS i BiH uključi i doprinese donošenju mjera koje će preduprijediti ili ubražiti krizu.

On je poručio da je RS sposobna da se adekvatno odupre krizi i kao najbitnije sačuva industrijsku proizvodnju i broj zaposlenih u sadašnjim okvirima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE