• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skelani, šesnaest godina poslije

U Skelanima služen parastos za 305 poginulih srpskih civila i vojnika sa ovog područja u posljednjem ratu.

 Skelani, šesnaest godina poslije Izvor: MONDO

Parastos je kod centralnog spomenika služio mjesni sveštenik Dimitrije Krsmanović. Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić izjavio je da su u muslimanske snage počinile stravičan zločin nad srpskim narodom u Skelanima o čemu postoje brojni dokazi, dokumenti, video zapisi i svjedoci, istakavši da se traži odgovor zašto za to još niko nije odgovarao.

"Ovdje su poznati i vrijeme i mjesto i počinioci zločina nad Srbima. Sud BiH biće prinuđen da otvori ovaj slučaj i pravda će morati da stigne zločince. Žrtve svih otadžbinskih ratova, u kojima su Srbi uvijek pobjeđivali, boreći se za slobodu, obavezuju nas da sačuvamo RS koja je garancija da će istina i pravda za mnoge, kao i za zločine nad Srbima u Skelanima biti dostižna", rekao je Graonić.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović podsjetio je da su muslimanske snage iz Srebrenice, predvođene Naserom Orićem, u zoru 16. januara 1993. godine napale Skelane i okolna sela ubijajući i uništavajući sve što je srpsko i nastavljajući etničko čišćenje i progon srpskog stanovništva iz Srednjeg Podrinja.

Prema njegovim riječima, tog dana ubijeno je 69 srpskih civila i vojnika, 169 je ranjeno, a 30 je zarobljeno "i doživjelo je torture koje polovina njih nije preživjela i još se vode kao nestali".

"Među 305 poginulih Skelanaca bilo 57 je žena i djece. Zbog toga niko nije odgovarao i to najviše boli porodice poginulih. Neki zločinci vratili su se u Srebrenicu i prkose porodicama žrtava. Ali, iako je pravda spora, nećemo odustati od borbe da bude dostižna i da Sud Bih konačno počne procesuirati počinioce zočina nad Srbima", naglasio je Milovanović.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović pozvao je članove Suda BiH da posjete Skelane, obiđu spomen-obilježja i uvjere se u zločine počinjene nad srpskim narodom.

Pavlović je istakao da je "rad tog suda neprihvatljiv za ovaj dio RS" i da ni 13 godina poslije rata još niko nije odgovarao za "ove zločine čiji je cilj bio da unište i protjeraju srpski narod sa ovih prostora".

Cvijeće na spomenik u Skelanima položili su izaslanik predsjednika RS, delegacije Vlade RS, Narodne skupštine RS, Boračke organizacije, Saveza logoraša, Tima za traženje nestalih RS, kao i delegacije više podrinjskih opština i njihovih boračkih organizacija, te Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Obilježavanje godišnjice stradanja, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina građana iz RS i Srbije, organizovale su Boračka i Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE