• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Špirić na može da vodi evropske integracije"

Nikola Špirić ne može da bude rukovodilac Direkcije za evropske integracije BiH, saopšteno iz kabineta ministra bezbjednosti BiH.

 "Špirić na može da vodi evropske integracije" Izvor: MONDO


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ne može biti rukovodilac Direkcije za evropske integracije BiH, jer za takav čin nema pravne osnove, saopšteno je danas iz kabineta ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića.

U saopštenju se navodi da je Savjet ministara BiH u četvrtak glasao protiv prijedloga predsjedavajućeg Špirića da on rukovodi Direkcijom za evropske integracije do izbora novog direktora.

Iz Kabineta ministra bezbjednosti i zamjenika predsjedavajućeg Savejta ministara BiH ističu da vršilac dužnosti direktora može biti samo osoba iz same Direkcije za evropske integracije koja ispunjava odgovarajuću uslove.

"Umjesto zaštite zakonitosti, Špirić pokušava da izvrši pravno nasilje bez presedana. Za `trakavicu` u vezi sa izborom novog direktora Direkcije isključivi krivac je Špirić", ističe se u saopštenju.

Sadović tvrdi da je Špirić prvo mjesecima odugovlačio i kočio rješavanje problema da bi, naposljetku, Savjet ministara BiH odbio njegov prijedlog "da na čelo te važne institucije postavi svog pulena".

"Zadnji čin je Špirićevo samoproglašenje. Po Zakonu o Savjetu ministara BiH, direktor Direkcije za evropske integracije je neposredno odgovoran za svoj rad predsjedavajućem Savjetu ministara BiH, a Direkcija vrši poslove koje joj dodijeli Savjet ministara BiH i predsjedavajući", napominje se u saopštenju.

To, praktično, znači da bi Špirić sam sebi naređivao i sam sebi odgovarao, dodaje se u saopštenju i zaključuje da "ovakav oblik evropskih samointegracija, Evropa još nije vidjela".

Špirić je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da je Savjet ministara donio rješenje o razrješenju direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića zbog odlaska na dužnost ambasadora u Misiji BiH pri EU u Briselu.

On je rekao i da je Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH zadužen da, putem Agencije za državnu službu, raspiše konkurs za izbor direktora Direkcije za evropske integracije BiH.

Špirić će do izbora novog direktora Direkcije rukovoditi ovom institucijom u kapacitetu vršioca dužnosti, jer je to zakonska obaveza, kako aktivnosti u vezi sa evropskim integracijama BiH ne bi bile u stagnaciji.

Obradović: Špirić ima nadležnosti da usklađuje aktivnosti evropskih integracija


Odredbama Zakona i Poslovnika o radu Savjeta ministara BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara Nikoli Špiriću dato je u nadležnost da usklađuje i prati aktivnosti evropskih integracija, izjavio je Srni Aleksandar Obradović, savjetnik za informisanje predjsedavajućeg Špirića.

Obradović je naglasio da predsjedavajući Špirić, s obzirom da ima odgovornost za ove procese, preuzima kao obavezu i upravljanje Direkcijom za evropske integracije u prelaznom periodu do izbora novog direktora, budući da na sjednici Savjeta ministara BiH 15. januara nije bilo saglasnosti za imenovanje vršioca dužnosti.

"Konkretno, Članom 6, stav 3 Poslovnika o radu Savjeta ministara propisano je da predsjedavajući usklađuje i prati aktivnosti institucija vlasti u BiH u vezi sa integracijom BiH u EU, te da je, s ciljem djelotvornog obavljanja ovih poslova i zadataka, predsjedavajućem direktno odgovorna Direkcija za evropske integracije", precizirao je Obradović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE