• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I radikali protiv odluke o Srebrenici

Srpska radikalna stranka (SRS) osudila je odluku Evropskog parlamenta da 11. juli proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

 I radikali protiv odluke o Srebrenici Izvor: MONDO

SRS je zatražila da evropski parlamentarci usvoje deklaraciju kojom osuđuje teške zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj.

Stranka Vojislava Šešelja ocjenjuje da naglašavanje tog zločina i njegovo proglašavanje za genocid, uz prećutkivanje drugih, ne može da vodi pomirenju, nego samo ohrabrivanju nekih naroda da ponove čine zločine zato što se isti zaboravljaju.

"Kao što ni pomirenju ne doprinosi zlonamerno preuveličavanje broja srebreničkih žrtava sa oko dve hiljade na 8 000. Uz istovremeno zaboravljanje 3 500 Srba iz Podrinja, uglavnom civila, koje su ubili muslimani iz Srebrenice“, navodi SRS u saopštenju.

SRS očekuje da Evropski parlament usvoji deklaraciju kojom bi osudio i teške masovne zločine koje su muslimani i Hrvati počinili nad srpskim civilima u Bratuncu, Srebrenici, Sarajevu, Kupresu, Bosanskom Brodu, Konjicu, Rogatici, Gospiću, Sisku i ostalim mjestima u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Radikali u saopštenju napominju da je odluka Evropskog parlamenta donijeta na prijedlog slovenačkog poslanika i uz "objašnjenje'' da je to najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata i obrazloženje da će to moći da pomogne procesu pomirenja u BiH.

Od Evropskog parlamenta radikali traže da se izjasni i ''o zločinu protiv mira koji je Slovenija, predlagač deklaracije, počinila 1991. godine izazivanjem rata protiv SFRJ i o ratnim zločinima koji su tada izvršeni nad vojnicima JNA, u kojima je učestovao i sadašnji izvjestilac Evropskog paralmenta za Srbiju Jelko Kacin''.

SRS poziva Evropski parlament da se bavi aktuelnim i pravim zločinima koji se trenutno događaju u Gazi.

Evropski parlament proglasio je 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen nad muslimanima 1995. godine. "Proglašenje 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici trebalo bi da bude korak dalje ka pomirenju u BiH, ali i u regionu", ocijenila je komesar za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE