• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sarajevo odobrilo napad na kolonu u Tuzli"

Svjedok Marko Novaković izjavio pred Vijećem za ratne zločine da je uz odobrenje Vrhovne komande BiH pripremljen napad na kolonu bivše JNA

 "Sarajevo odobrilo napad na kolonu u Tuzli" Izvor: MONDO

Svjedok Marko Novaković izjavio je danas pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu da je uz odobrenja Vrhovne komande BiH pripremljen napad na kolonu bivše JNA pri povlačenju iz Tuzle 1992. godine.

"Priprema i napad nisu mogli da se izvedu bez odobrenja vrhovne muslimanske komande u Sarajevu", rekao je Novaković, tadašnji zamjenik načelnika bezbjednosti 17. korpusa vojske JNA, na suđenju Iliji Jurišiću, optuženom da je izdao naredbu za taj napad.

On je kazao da se znalo da će vojna kolona krenuti 15. maja prema dogovoru o mirnom povlačenju, prethodno postignutom između vojnih i civilnih vlasti u Tuzli s predstavnicima JNA.

"Bilo je besmisleno da će vojska nešto uraditi. Zločin je izvršen bez ikakve osnove", svjedočio je Novaković, koji je učestvovao u pregovorima o napuštanju kasarne u Tuzli.

Svjedok je naveo da je od početka 1992. godine bezbjednost u Tuzli bila narušena, a situacija veoma zategnuta i da su već bile formirane muslimanske paravojne formacije Patriotska liga i "zelene beretke".

Prema njegovim riječima, vršena je propaganda protiv vojske i srpskog naroda u Tuzli, bilo je presretanja, pretnji, postavljanja bombi u Skojevskom naselju gdje su živjela vojna lica i pokušano je ubistvo komandanta kasarne Mileta Dubajića.

Svjedok Radenko Ivković, koji je tada živjeo i radio u Tuzli, ispričao je da je bio u stanu, da je sa prozora svog stana video napad i da je jedno vojno vozilo udarilo u njegovu zgradu i zapalilo se.

On je rekao da je izašao iz stana i dvojicu iz zapaljenog kamiona izvukao i sklonio ih u obližnji prolaz, da mu je zatim jedan čovjek pomogao da iz zapaljenog kamiona izvuku još dvojcu ranjenih vojnika, koje je takođe sklonio u prolaz.

Ivković je kazao da je neko pozvao "sanitet", koji je ubrzo došao, a on se vratio u stan.

Prema njegovom iskazu, u stan su mu zatim upali policajci, uz obrazloženje da traže oružje, koji su pretražili stan, ali ništa nisu našli.

Ilija Jurišić je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u oprerativnom štabu Službe javne bezbjednosti, izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, snajperisti, raspoređeni u obližnjim zgradama, prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila što je blokiralo kretanje kolone.

Potom su pucali i ubijali u vozilima vojnike, koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, piše u optužnici.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvorena vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obilježenim sanitetskim vojnim vozilima.

Na početku suđenja, 22. februara, optuženi Jurišić je odbacio navode optužnice kojom mu se na teret stavlja upotreba nedozvoljenih sredstva prilikom povlačenja kolone JNA.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE