• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ko ruši Dejton, ruši subjektivitet BiH!"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da oni koji urušavaju Dejtonski sporazum najviše urušavaju subjektivitet BiH.

 "Ko ruši Dejton, ruši subjektivitet BiH!" Izvor: MONDO

"Podržavamo Dejtonski sporazum i za nas BiH sa dejtonskim nadležnostima i strukturno nije upitna. Potpuno sam uvjeren da je provođenje duha Dejtona najlošija stvar koja se desila BiH i koja će i ubuduće napraviti probleme", rekao je Dodik i dodao da je on za provođenje "slova Dejtona".

On je dodao da se slaže da BiH prenosi nadležnosti na EU, ali da se ne slaže da to rade entiteti.

"Za nas nije sporno da provodimo određene propise, ali smatramo da je nepotrebno uslovljavati evropski put promjenom unutrašnje strukture BiH. Neko je u želji da pojača potrebu prenosa svega i svačega na nivo BiH rekao da su to evropska pitanja", rekao je Dodik za "Dnevni avaz".

Govoreći o pitanju državne imovine, Dodik je istakao da u Prudskom sporazumu piše da će imovina za koju se utvrdi da pripada zajedničkim organima biti knjižena na njih, a ona koja pripada entitetima na entitete i da tu nema ništa nejasno.

Dodik je rekao da je lider SDA Sulejman Tihić iznio ideju o prvom knjiženju imovine na državu, a potom rasknjižavanju na entitete i Brčko distrikt, ističući da to nije izvorno ideja Prudskog sporazuma.

"U izjavi koju smo dali u Sarajevu to pitanje nismo ni doticali. Razgovarali smo sa /predsjedavajućim Komisije za državnu imovinu/ Zvonimirom Kutlešom i imali smo dogovor da se vidi da li se to tehnički može izvesti. Sam Kutleša je rekao da je to nepotrebno i teško izvodljivo. Ostali smo u načelnom dogovoru. Pravnici se nisu složili i mislim da se treba vratiti izvornom Prudskom rješenju", rekao je Dodik.

On je naveo da RS nikada nije dobila 49 odsto teritorije i da postoji Vladina komisija koja se bavi pitanjem entitetske linije, koja će to itanje problematizovati.

"Imajući u vidu da je Distrikt iz tog procenta, treba naravno da sjednu stručnjaci i to riješe. Nemam namjeru da pravim bilo kakav problem, osim što moram podsjetiti da je Dejtonom i ženevskim papirom rečeno da će se BiH organizovati 49 na prema 51", rekao je Dodik i dodao da poštuje Arbitražnu odluku za Brčko distrikt.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE