• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad privremeno ide u Srbiju?

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević sastaće se u ponedjeljak sa Duškom Tomićem, advokatom Ali Hamada.

 Ali Hamad privremeno ide u Srbiju? Izvor: MONDO

"Tužilac Vukčević sastaće se sa advokatom Tomićem da sasluša šta Ali Hamad realno ima da ponudi i kakav će biti njegov iskaz", potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

U zavisnosti od toga da li bi iskaz bivšeg oficira Al Kaide mogao da pomogne u rasvjetljavanju nekih predmeta koje vodi srpsko tužilaštvo, rekao je Vekarić, biće donesen stav o Hamadovom zahtjevu za privremeni azil u Srbiju.

Vekarić je naveo da je Vukčević u vezi sa ovim slučajem u stalnoj komunikaciji sa ministrom policije Srbije Ivicom Dačićem i direktorom policije Miloradom Veljovićem.

"U zavisnosti od rezultata sastanka sa advokatom Tomićem, tužilaštvo će zauzeti stav, koji će proslediti policiji, koja je nadležna da odobri zahtev za azil", dodao je Vekarić.

Tomić je potvrdio je danas Srni da će se u ponedjeljak, 19. januara sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i glavnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i izrazio uvjerenje da će tada sva priča u vezi sa njegovim branjenikom biti gotova stvar.

On je rekao da "priželjkuje pozitivan ishod ovih susreta, ali nije siguran da će ići sve tako brzo".

"Vidjećemo prekosutra, ali mislim da će u ponedjeljak to biti gotova stvar, tim više što sam se prije dvije večeri čuo i sa premijerom RS Miloradom Dodikom i najavio dolazak kod njega da, između ostalog, otvorimo ovu temu i završimo priču o tome", naglasio je Tomić.

On je dodao da će se u ponedjeljak prijepodne sastati sa Dačićem i Vukčevićem u Beogradu, a poslijepodne sa premijerom Dodikom u Banjaluci.

"Nakon pozitivnih reakcija iz Srbije primijetio sam da su negativne reakcije iz Sarajeva. Plašim se da će sada, kada je Srbija definitvno otvorila svoje prostore Ali Hamadu, doći do komplikacije u Sarajevu", zaključio je Tomić.

Iz Kabineta premijera Srbije Mirka Cvetkovića Srni je potvrđeno da su dobili Ali Hamadov zahtjev da mu Srbija dodijeli privremeni boravak, koji je proslijeđen MUP-u Srbije.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je za "Pres" da će MUP odobriti privremeni boravak Ali Hamadu u Srbiji kako bi on svjedočio o zločinima mudžahedina na Srbima tokom rata u BiH.

Dačić je rekao da će Ali Hamadu biti odobren privremeni boravak u Srbiji ukoliko postoji saglasnost i državnih službi bezbjednosti.

Beogradska "Politika" navodi da Hamad nije odustao od namjere da se stavi na raspolaganje pravosuđu Srbije, a ako zatreba i pravosuđu BiH.

Prema istom izvoru, Hamad je dobio formulare zahtjeva za odobravanje privremenog boravka u BiH, koje, kako tvrdi, neće popuniti, jer ne želi da ostane u ovoj zemlji, iako se u njoj oženio i stekao porodicu.

Bivši oficir Al Kaide Ali Hamad svjedočio je u procesu koji je Haški tribunal vodio protiv komandanta Glavnog štaba Armije BiH generala Rasima Delića, i kojem je utvrđeno da su mudžahedini u BiH počinili stravične zločine nad Srbima i Hrvatima.

Ali Hamad je priznao da je učestvovao u tim zločinima i da je bio jedan od aktera odsjecanja srpskih glava i nabijanja Srba na kolac u Zavidovićima tokom rata u BiH.

Ali Hamad se trenutno nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, gdje čeka deportaciju, nakon što je u zatvoru u Zenici odležao kaznu zbog terorističkog napada na hrvatski dio Mostara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE