• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija Srpske kod Plavšićeve

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Staša Košarac posjetiće bivšeg predsjednika RS Biljanu Plavšić u švedskom zatvoru Hinsenberg.

 Delegacija Srpske kod Plavšićeve Izvor: MONDO

Haški tribunal osudio je Plavšićevu na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

Švedska Vlada je krajem prošle godine po drugi put odbila zahtjev da Plavšićeva bude puštena na slobodu. Prvi zahtjev za pomilovanjem odbijen je u aprilu 2004. godine.

Sedamdesetosmogodišnja Biljana Plavšić nalazi se od 2003. godine u švedskom zatvoru Hinsenberg iz koga bi trebalo da izađe 2013. godine.

Košarac boravi od 15. januara u posjeti Švedskoj u svojstvu izaslanika predsjednika RS Rajka Kuzmanovića, povodom obilježavanja Dana i Krsne slave RS, a na poziv srpske dijaspore

U Štokholmu je u subotu veče, u organizaciji Biroa Srpske, obilježen Dan Republike i krsna slava RS - Sveti Stefan i prvi put je van njenih granica intonirana himna "Moja Republika".

Košarac je u telefonskoj izjavi Srni iz Štokholma rekao da je delegacija Srpske juče razgovarala sa gradonačelnikom švedske opštine Ninašam Ilijom Batljanom, koji je porijeklom iz RS, o mogućim privrednim oblicima saradnje sa nekim od opština RS.

Delegacija RS je razgovarala i sa vladikom Dositejom o političkoj situaciji u BiH i problemima Srpske parvoslavne crkve u kontekstu povratka njene imovine u Federaciji BiH, konkternije u Sarajevu, ali i njenim drugim dijelovima.

Objasnivši da je srpska dijaspora u Švedskoj organizovana u 40 udruženja i da, prema procjenama ljudi koji tamo žive, ima oko 120 000 Srba sa područja bivše BiH i nešto iz Srbije, Košarac je dodao da je prilikom susreta razgovarano o budućoj saradnji RS i dijaspore.

Prema njegovim riječima, postoji velika spremnost za nastavak privredne saradnje srpske dijaspore u Švedskoj i RS, ali i saradnje u kulturnom, sportskom i nacionalnom smislu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE