• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić o gasnom samitu u Moskvi

Sporna relacija Rusije i Ukrajine viša je od bilateralnog spora, rekao je Špirić.

 Špirić o gasnom samitu u Moskvi Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da je međunarodni gasni samit u Moskvi pokazao da će pitanje energetike biti dosta složeno i da bi, prije svega, najrazvijenije zemlje Evrope i svijeta trebalo da razgovaraju o energetici na jedan novi način.

"Samit je pokazao da je sporna relacija Rusije i Ukrajine više od bilateralnog spora, ali, na svu sreću, pronađeno je rješenje za ono što je Rusija tražila, odnosno da ima sigurne garancije da će ono što uđe u tranzitni cjevovod kroz Ukrajinu doći do evropskih potrošača", rekao je Špirić u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve, gdje je  učestvovao na samitu.

On je dodao da su premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko o ovim pitanjima našli kompromisno rješenje.

"Postignut je sporazum o isporuci gasa iz Rusije u Ukrajinu i sada se radi na tehničkim detaljima. Mislim da će već u nedjelju na sve ulaze kroz tranzitni cjevovod biti pušten gas iz Rusije", rekao je Špirić, ocijenivši da su to radosne vijesti za sve građane u BiH.

Špirić je dodao da se na marginama samita u Moskvi sastao sa predsjednicima vlada više zemalja, te da je o energetskoj sigurnosti Evrope razgovarao sa premijerima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Julijom Timošenko.

"Razgovori su protekli u dobroj i srdačnoj atmosferi", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da se na marginama samita sastao i sa predsjednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem.

"Uvijek je otvoren poziv da gospodin Cvetković posjeti BiH. Upravo je Srbija pokazala najveću solidarnost sa BiH, kada nam je pružila interventne isporuke gasa, ali i Mađarska i njen premijer, prije svega zahvaljujući mojim dobrim ličnim kontaktima", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH učestvovao je na međunarodnom gasnom samitu u Moskvi na poziv predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

Na samit su bili pozvani zvaničnici zemalja koje koriste ruski gas i onih kroz koje gas prolazi, kako bi se razriješio problem obustave tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, koja traje od 7. januara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE