• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić o slučaju Vjekoslava Vukovića

"Ukoliko su medijski navodi tačni, to nije dobro ni za Vukovića, ni za BiH, jer je on ključni čovjek u Ministrstvu bezbjednosti", kaže Špirić

 Špirić o slučaju Vjekoslava Vukovića Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjet ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da hapšenje pomoćnika ministra bezbjednosti BiH Vjekoslava Vukovića u Hrvatskoj zbog sumnje da je umiješan u pokušaju dvostrukog ubistva i nabavci oružja za to krivično djelo, zahtjeva jedan energičniji odgovor.

"Ukoliko su medijski navodi tačni, to nije dobro ni za Vukovića, ni za BiH, jer je on ključni čovjek u Ministrstvu bezbjednosti BiH koji rukovodi timom za borbu protiv kriminala i terorizma, a sam je dio toga. To je ružna poruka ne samo građanima BiH, već i našim partnerima iz Evrope i svijeta i to će sigurnio tražiti jedan energičniji odgovor", rekao je Špirić.

On je istakao da BiH opet plaća cijenu unutrašnjih sporova.

"Ono što bi ponekad trebalo da bude poziv na obiljnost i uzbunu, izaziva politikanske rasprave u BiH", rekao je Špirić za Radio-televiziji Republike Srpske.

Špirić je podsjetio da, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, međunarodna zajednica i OHR daju saglasnost za stupanje na dužnost na ključnim mjestima u bezbjednosnim strukturama u BiH.

"Ne znam koji su mehanizmi provjere ljudi koji rade na tako odgovornim funkcijama, ali gotovoto je sigurno, ukoliko se pokažu tačnim navodi o Vukoviću, da oni nisu efikasni i da će se morati razmišljati o novim mehanizmima", rekao je Špirić.

Rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u Ministarstvu bezbjednosti BiH Vjekoslav Vuković uhapšen je u petak u Rijeci zbog sumnje da je umiješan u pokušaj atentata koji je prije tri mjeseca trebalo da bude izvršen u ovom gradu.

Tridesetpetogodišnji Vuković izveden je u subotu pred istražnog sudiju Županijskog suda u Rijeci, koji mu je odredio 48-časovni pritvor.

Vuković je pred istražnim sudijom riječkog Županijskog suda u potpunosti odbacio bilo kakvu povezanost sa pokušajem atentata i nabavkom i proizvodnjom eksplozivne naprave kojom je atentat trebalo da bude izvršen.

Hrvatski mediji prenose da su, kao glavni organizatori planiranog atentata, uhapšeni Ivan Filipović i Robert Dragin.

Riječka policija je u najvećoj tajnosti čuvala informaciju da je u pripremi atentata učestvovao i Vuković i više od tri mjeseca su čekali da on dođe u Rijeku kako bi ga uhapisli.

Policija vjeruje da je Vuković organizatorima atentata prodao automatsku pušku i pištolj, a postoje sumnje da je učestvovao i u nabavci same eksplozivne naprave koja je trebalo da bude podmetnuta pod automobil.

Prema istom izvoru, Vuković je navodno oružje i eksploziv prodao dvojici Riječana u Sarajevu za 5.000 evra.

Hrvatski mediji navode da je visoki funkcioner Ministarstva bezbjednosti BiH uhapšen zbog sumnji da je posredovao u naručenom ubistvu u Rijeci koje je hrvatska policija spriječila.

Prema istom izvoru, Vuković je bio "bosanska veza" u planiranju dvostrukog ubistva automobilom bombom u Rijeci, koje je trebalo da bude izvršeno prošle godine.

Prema optužnici, koja je podignuta protiv Ivana Filipovića i Roberta Dragine, meta napada trebalo je da budu Adam G. i Davor M.

Inače, riječ je o sporu u vezi sa primatom u obezbjeđivanju noćnih klubova u Rijeci.

Prema toj optužnici riječkog tužilaštva, Robert Dragina napravio je eksplozivnu napravu u BiH i dao je jednom Riječaninu koji je trebalo da je postaviti pod automobil, ali je umjesto toga odlučio da sarađuje sa policijom. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE