• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Štamparska greška" otjerala Ruse iz BiH

Ministarstvo inostranih poslova zabranu ulaska državljanima Rusije u BiH pokušava da opravda štamparskom greškom, piše "Press RS".

 "Štamparska greška" otjerala Ruse iz BiH Izvor: MONDO

Nakon što je isti list u subotu objavio tekst o neočekivanom i ničim izazvanom uvođenju viza za BiH ruskim državljanima , zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova su u panici!

Objelodanjivanje ove informacije izazvalo je pravi skandal u diplomatskim krugovima u Sarajevu, pa ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici pokušavaju da se opravdaju na sve moguće načine, piše list.

"Vize za Ruse nisu uvedene i nema nikakvih smetnji za njihov ulazak u BiH. Oni su mogli da budu vraćeni ako im nije valjao pasoš, ako je bio pocijepan ili ako se službeniku na granici učinilo da putna isprava nije bila valjana. Inače nema nikakvog razloga za vraćanje ruskih državljana sa granice", rekao je ministar Sven Alkalaj.

Njegov pomoćnik Zoran Perković je, međutim, utvrdio da je riječ o štamparskoj grešci, ne upuštajući se u dalja obrazloženja. Ipak, ako se pažljivo pogleda i pročita član 8 odluke Savjeta ministara o vizama koja je na snazi od 24. decembra, veoma je teško uočiti gdje bi greška mogla da se potkrade.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić , međutim, sumnja da je riječ o bilo kakvoj štamparskoj grešci i tvrdi da će zatražiti od Svena Alkalaja da utvrdi ko je odgovoran za skandal zbog kojeg je u proteklih 20-ak dana sa granice BiH vraćeno više desetina ruskih državljana.

Jovičić za "Press RS" kaže da najviši zvaničnici MIP-a u famoznoj štamparskoj grešci samo traže alibi, a to je, dodaje, za BiH mnogo veća sramota nego i sama odluka da se ruskim državljanima ne dozvoli ulazak u BiH bez vize.

"O čemu oni pričaju?! Vade se na štamparsku grešku, a riječ je diplomatskom skandalu najširih razmjera!

Ta odluka je prošla kroz mnoštvo ruku u MIP-u i Savjetu ministara i nemoguće je da niko nije primjetio grešku?

Danas ni strip ne možete da objavite bez temeljnog pregleda lektora i korektora, pa sam veoma skeptičan prema tom objašnjenju da je riječ o štamparskoj grešci. Riječ je o državnim poslovima od velike važnosti, i neko će zbog ovoga morati da snosi odgovornost. Već u srijedu na sjednici parlamenta lično ću pitati Alkalaja o čemu je zapravo riječ", kaže Jovičić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE