• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I srpski parlamentarci stežu kaiš?

U većini javnih ustanova ispoštovana je preporuka Vlade o smanjenju mjesečnih primanja. Da li će tako biti i sa poslanicima u NSRS?

 I srpski parlamentarci stežu kaiš? Izvor: MONDO

Ako je suditi na osnovu najava iz Administrativne komisije NSRS, i narodni poslanici RS uskoro bi mogli primati umanjenje plate i ostale prinadležnosti.

Kao "direktni predstavnici naroda”, očekivalo se da će među prvima podijeliti sudbinu građana RS i smanjiti vlastita primanja koja su pozamašno povećali u martu.

Ipak, to se još nije desilo.

Međutim, predsjednik Administrativne komisije u NSRS Dimitrije Ivanić kaže za "Euro Blic" da u klubu SNSD-a od ranije postoji ozbiljno razmišljanje o smanjenju plata parlamentarcima.

"Nismo uspjeli ranije da to uobličimo i da razmatramo na sjednici Komisije, ali bi to svakako trebalo da uradimo ovog mjeseca. U svakom slučaju, moramo da vidimo kakvo je mišljenje i drugih klubova u Skupštini", navodi Ivanić.

Još kaže da za sada ne postoji ideja za šta bi bio iskorišćen preostali novac od plata.

Ako bi i u NSRS bile smanjene plate i honorari, onda bi predsjednik NSRS Igor Radojičić mjesečno primao 4.410 KM, njegovi potpredsjednici Nada Tešanović i Šefket Hafizović po 3.937 KM, profesionalni poslanici po 3.150 KM, a honorarci po 2.205 KM.

Prosječna novembarska plata u RS iznosila je 790 KM, a penzija 333 KM.
List podsjeća da je Vlada RS u decembru proglasila 2009. godinom štednje, zbog čega je odlučila da ove godine plate budžetskim korisnicima ostaju iste.

U znak solidarnosti smanjenje su plate premijeru i ministrima za deset odsto koji sada rade mjesečno za 4.500, odnosno za 3.600 KM. Plate su smanjenje i svim rukovodiocima u Vladi koji imaju plate veće od 2.000 KM.

Istovremeno je preporučeno javnim preduzećima da u upravama smanje plate za deset odsto, što je i učinjeno.

U Mješovitom holdingu "Elektroprivreda RS” plate su ostale iste jer su oni, kako kaže generalni direktor Branislava Milekić, akcionarsko društvo, a ne javno preduzeće.

"U svakom slučaju, ERS zna za odluku i preporuku Vlade koju ćemo najverovatnije razmatrati na sjednici skupštine akcionara", navodi za isti list Milekićeva.

Njena plata je sada veća nego premijerova i iznosi 5.000 KM, dok su plate izvršnih direktora 4.000 KM koliko i direktora "Elektrokrajine", RiTE "Gacko" i RiTE "Ugljevik".

Javnost u RS odluku Vlade o smanjenju plata premijeru i ministrima za deset odsto ocijenila je demagoškom, jer su početkom 2008. povećali sebi primanja za skoro 100 odsto, piše "EuroBlic".

Takođe, navodi dalje, ni smanjenje plata u javnim preduzećima neće na ukupnom nivou doprinijeti značajnoj štednji. Od javne uprave očekuje se da bude efikasna i da štedi na tekućim troškovima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE