• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oficiri Hamasa ratovali u BiH

Visoki oficiri Hamasa učestvovali su u ratu u BiH i uglavnom su bili locirani na području centralne Bosne.

 Oficiri Hamasa ratovali u BiH Izvor: MONDO

"Nekoliko njih učestvovalo je u logističkom centru Armije BiH u Visokom, izjavio je danas Srni član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu Domagoj Margetić.

On tvrdi da je pripadnike Hamasa koordinisao visoki oficir Armije BiH, porijeklom Sirijac, Majed Mafalani, koji je sada ljekar u Visokom.

"Obavještajci NATO-a istraživali su Mafalanija zbog njegovih odnosa sa sirijskom obavještajnom službom i kooridnacije dolazaka Hamasovih oficira u BiH... Sirijska obavještajna služba jedan je od glavnih servisa Hamasu. Sirija daje otvorenu podršku Hamasu i štiti njegovo terorističko vođstvo i za očekivati je da ta mreža, koja je prisutna u BiH, komunicira sa Hamasovim centrima", rekao je Margetić.

Margetić ističe da su pripadnici Hamasa bili sastavni dio komandnih centara Armije BiH i da su jedno vrijeme bili dio njene obavještajne službe.

On je naveo da je pismo podrške premijera Republike Srpske Milorada Dodika upućeno Izraelu mudar potez, jer se u Pojasu Gaze, kako je rekao, ne vodi rat u kome postoje dvije suprotstavljene strane "nego postoji izraelska država i vojska, s jedne, i teroristička organizacija, sa druge strane".

Margetić kaže da se "političko Sarajevo aktivno uključilo u Hamasovu propagandu protiv Izraela" i da je bilo očekivano da će napasti premijera Dodika.

"Mislim da je prijateljstvo sa Izraelom imperativ za civilizovane zemlje, ili smo protiv terorizma i na strani Izraela ili podržavamo islamski terorizam", ocijenio je Margetić i dodao da Hamas koristi palestinske civile kao živi štit.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu Darko Trifunović istakao u izjavi za Srnu da je "Hamas u BiH imao čvrsto uporište i da su njegovi pripadnici boravili na teritoriji BiH, gdje se i danas nalaze neki od palestinskih terorista".

Trifunović je rekao da je su pripadnici organizacije "Hamas turabe", koja je imala sjedište u Goraždu i Sarajevu, boravili u ratu u BiH i da nikada nisu ni otišli, "jer ih niko nije ni istjerao".

On je naveo da je pismo podrške koje je premijer Dodik uputio izraelskom predsjedniku Šimonu Perezu, u kojem izražava razumijevanje za tešku poziciju u kojoj se nalazi Izrael i njegovi građani, jedan od dobrih poteza koji je stigao iz BiH, a odnosi se na međunarodnu politiku.

"Islamistički krugovi u Sarajevu ne mogu da pretrpe da je Republika Srpska bolji dio BiH, koja je ekonomski, politički i bezbjednosno zaokružena. RS ide unaprijed u odnosu na Federaciju BiH", istakao je Trifunović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE