• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikova podrška Izraelu dragocjena

Javnost BiH burno je reagovala na Dodikovo pismo podrške Izraelu, dok je predstavnik u Izraelu ocijenio kao "dragocjenu".

 Dodikova podrška Izraelu dragocjena Izvor: MONDO

Predstavnik RS u Izraelu Arie Livne izjavio je da je podrška koju je predsjednik Vlade RS Milorad Dodik uputio Izraelu izrečena u duhu bliskih veza srpskog i jevrejskog naroda, te da je veoma dragocjena u ovim trenucima, što će Izrael znati da cijeni.

"Dodikov stav predstavlja pogled ogromne većine srpskog naroda u vezi s događajima u Gazi. Premijer RS dao je podršku Izraelu na bazi prava samoodbrane svake države na svoju samostalnost. Ne znam kakav je odjek ta izjava imala u Izraelu ili Evropi. Riječ je o hrabrom istupu", rekao je Livne.

Livne je u intervjuu "Fokusu" rekao da je Dodik "za razliku od zvaničnika drugih država imao hrabrosti da kaže ono što svi misle", te da je "povezivanje događaja u Gazi s onima u BiH, što rade političari iz Sarajeva, fašističko".

On ne smatra realnim da neko u EU zamjeri premijeru Dodiku na toj podršci, naglasivši da je jedina razlika to što Dodik ima više hrabrosti da kaže šta misli, za razliku od predsjednika nekih drugih država.

Livne je poručio da lekcije iz humanosti Izraelu najmanje treba da stižu iz BiH, napomenuvši da je "u BiH za vrijeme Drugog svjetskog rata formirana `handžar divizija` pod komandom muftije", čiji je plan bio "da pobije na stotine hiljada Jevreja koji su živjeli na ovim prostorima".

"Jevreji su se ovdje naselili prije više od 500 godina i sve vrijeme sa Srbima žive u bliskim odnosima... Istorijska vezanost srpskog i jevrejskog naroda izražava se tako što polovina BiH, odnosno RS, podržava Izrael, a druga polovina, tačnije FBiH, ne podržava", naveo je Livne.

On je ocijenio da niko ne može predvidjeti kraj sukoba na Bliskom istoku, te da u bliskoj budućnosti ne vidi stalnu vrstu mira.

Predstavnik RS u Izraelu Arie Livne izjavio je da je zaprepašten saopštenjem SDP-a BiH u kojem se oštro osuđuje Dodikovo razumijevanje za tešku poziciju u kojoj se nalazi Izrael i njegovi građani.

On je naglasio da se ne smatra advokatom premijera RS niti da ima pravo na to, ali da je Dodikovo povezivanje sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem ili bilo kojim drugim ličnostima iz ratnog perioda, politički smišljeno od Lagumdžije i da predstavlja uvredu.

"Ratni zločini počinjeni u ratu u BiH sa obje strane biće kažnjeni, kao i ljudi koji su za njih odgovorni. To su već sto puta naglasili i Dodik i druge ličnosti u Srbiji i RS", rekao je Livne.

Prema njegovim riječima, većina srpskog naroda podržava legitimnu borbu Izraela protiv terorističkog Hamasa, koji, nije legalna vlada već teroristička organizacija koja je uzela vlast u jednom dijelu Palestine.

Pismo premijera Republike Srpske Milorada Dodika izraelskom predsjedniku Šimonu Perezu, u kome kaže da RS ne podržava proteste protiv Izraela, koji se održavaju u Federaciji BiH, izazvalo je burne reakcije u domaćoj javnosti.

(agencije/MONDO, foto: Fokus)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE