• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukoviću produžen pritvor

Pomoćniku ministra bezbjednosti BiH određeno još mjesec dana pritvora.

 Vukoviću produžen pritvor Izvor: MONDO

Sud u Rijeci produžio je pritvor za mjesec dana pomoćniku ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Vukoviću, osumnjičenom za vezu sa planiranjem atentata na dvojicu redara.

Vuković ima dvojno državljanstvo i prebivalište u BiH, pa je sud ocijenio da postoji realna mogućnost od bjekstva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da ova institucija nema namjeru da preuzima predmet pokrenut protiv Vukovića.

"Nema potrebe da Tužilaštvo BiH preuzme ovaj predmet. Riječ je o državljaninu Hrvatske i pravosuđe te zemlje vodi taj predmet", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je pojasno da hrvatsko pravosuđe tereti pomoćnika ministra bezbjednosti BiH za krivična djela koja su počinjena na teritoriji te države.

"Oni rade taj predmet, a i Vuković je državljanin Hrvatske i BiH, te nema razloga da preuzimamo predmet", dodao je Grubešić.

Policijski zvaničnik BiH je u ponedeljak pred sudijom negirao svoju upletenost u pokušaj likvidacije, a zbog toga bi mogao dobiti tri godine zatvora.

Vukovića terete za pomaganje u pripremi dvostrukog atentata u Rijeci, za šta su kao organizatori već optuženi Ivan Filipović i Robert Dragin.

Tužilaštvo je zatražilo spajanje optužnog prijedloga protiv Vukovića sa predmetom Filipović-Dragin o čemu će odlučiti Županijski sud u Rijeci.

Prema optužnici, koja je podignuta protiv Filipovića i Dragine, meta napada trebalo je da budu Adam G. i Davor M. zbog spora u vezi sa primatom u obezbjeđivanju noćnih klubova u Rijeci.

Prema policijskim saznanjima, Vuković je u Sarajevu za 5.000 evra dvojici Riječana predao oružje i sksploziv, a za to krivično djelo mogao bi dobiti maksimalno tri godine zatvora.

Vukovićev advokat Antun Denone rekao je da je njegov branjenik "zaprepašten" medijskim linčom koji je pokrenut protiv njega, jer ga u nekim medijima naziva teroristom, iako se dovodi u vezu sa krivičnim djelom za koje je maksimalna kazna tri godine zatvora.

Ivan Filipović i Robert Dragin, kao glavni organizatori mafijaške likvidacije, uhapšeni su u oktobru u Rijeci.

Mediji prenose da je riječka policija u najvećoj tajnosti čuvala informaciju da je u pripremi atentata učestovao i Vuković, koga su više od tri mjeseca čekali da dođe u Rijeku kako bi ga uhapsili.

Prema navodima medija, policija ima dokaze da je Vuković organizatorima atentata prodao automatsku pušku, pištolj i eksploziv koji je trebao da bude bude podmetnut pod automobil.

Ministar bezbednosti Tarik Sadović izjavio je ranije da je Vjekoslav Vuković bio "izuzetno blizak američkim obavještajnim krugovima i drugim američkim strukturama u BiH" i da se, neposredno pred odlazak u Rijeku, sreo sa prvim zamjenikom visokog predstavnika Rafijem Gregorijanom.

OHR je potvrdio da se Vuković pred odlazak u Rijeku sastao sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH, te da je riječ o redovnom susretu.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić je navela da Gregorijan u svom portfoliju ima vladavinu prava, te da se u skladu sa tim "susreće sa ljudima relevantnim iz te oblasti što Vjekoslav Vuković i jeste".

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je danas da je konzul BiH u Hrvatskoj spreman da ode u Rijeku i uhapšenom rukovodiocu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Ministarstva bezbjednosti BiH Vjekoslavu Vukoviću pruži svu potrebnu pomoć.

Alkalaj je u izjavi novinarima rekao da je Ambasada BiH u Zagrebu dobila instrukciju Ministarstva inostranih poslova BiH da pokuša da stupi u konstakt Vukovićem.

"Nakon današnje odluke da se Vukoviću određuje pritvor od mjesec dana ambasador BiH u Zagrebu ima instrukciju da po dozvoli tužioca posjeti rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u Ministarstvu bezbjednosti BiH", dodao je Alkalaj.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE