• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Ne prihvatamo novi ustav BiH

Republika Srpska ne prihvata donošenje novog ustava, niti promjene u sistemu odlučivanja na nivou BiH - izjavio je predsjednik RS Rajko Kuzmanović.

 Kuzmanović: Ne prihvatamo novi ustav BiH Izvor: MONDO

Kuzmanović je ponovio da je RS spremna da u Ustav unese sve promjene o ljudskim pravima i slobodama, kolektivnim i pojedinačnim, koje traži EU.

"RS je za promjene koje se odnose na funkcionalnije djelovanje parlamenta, naročito Vijeća naroda, kao i za to da se obave određeni dogovori i izmjene u pogledu rada Savjeta ministara", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik RS je istakao da bi u sklopu ustavnih promjena trebalo ići na to da se neke nadležnosti vrate ili da se barem omogući mehanizam njihovog vraćanja.

"Kao prvo, trebalo bi vidjeti pitanje finansijskih transakcija, pitanje izbornog prava, nekih odredaba koje su još ranije prenesene u pogledu privredno-pravnih odnosa, kao naprimjer davanje saglasnosti... Zna se da je preneseno pedesetak nadležnosti i trebalo bi analizirati svaku od njih. Naročito pitanje Instituta za nestale, koje je preneseno na institucije BiH, a sada Institut ne funkcioniše kako bi trebalo", smatra Kuzmanović.

Povodom ocjene MMF-a da je RS stabilniji entitet u BiH, Kuzmanović je rekao da je RS svojim ekonomskim potencijalom i cjelokupnom finansijskom politikom znatno u povoljnijem i boljem položaju nego što je to FBiH, pa čak i nego što je to BiH kao država.

"Naš primjer djelovanja i rada treba da bude podsticaj da se i oni brže razvijaju. Razvoj RS nije dovoljan kada u pitanju BiH kao cjelina. Trebalo bi i drugi dijelovi da se razvijaju. Zbog toga smo spremni da ulazimo u zajedničke projekte koji će davati bolje efekte i u privredi", rekao je Kuzmanović za sutrašnji "Fokus".

Povodom najnovije odluke Ustavnog suda RS o Zakonu o unutrašnjem dugu, Kuzmanović je rekao da bi Narodna skupština RS, čim te odluke stupe na snagu, trebalo da pristupi izmjeni postojećeg ili donošenju novog zakona o unutrašnjem dugu.

"Sa pravnog stanovišta, Ustavni sud je u pravu, ali sa opšteg interesa RS, Ustavni sud nije u pravu", rekao je Kuzmanović i naglasio da, bez obzira kako te odluke u izvjesnom smislu imale negativne efekte prema budžetu, čim stupe na snagu Narodna skupština treba da pristupi izmjeni postojećeg ili donošenju novog zakona o unutrašnjem dugu.

Kuzmanović je rekao da se može očekivati da BiH krajem ove godine podnese zahtjev za kandidata za članstvo u EU.

"Neće biti tragično i ako zahtjev ne bude podnesen s obzirom da EU ima dinamiku prijema. Uslove treba ispunjavati u onoj mjeri koja neće narušiti integritet BiH, ali ni entiteta", dodao je Kuzmanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE