• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori zaplijenili otrovne barbike

Zdravstveno-sanitarna inepskcija RS povukla je sa tržišta 140 otrovnih kineskih lutaka koje su prodavane u Gradišci i Tuzli

 Inspektori zaplijenili otrovne barbike Izvor: MONDO

U Gradišci i Tuzli pronađene su kineske lutke slične otrovnim lutkama koje su u Slovačkoj povučene s tržišta, jer sadrže štetne hemijske elemente, potvrdio je za Desimir Miljić, glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS.

"U tri kineske prodavnice u Gradišci pronađeno je oko 140 lutaka sličnih onim štetnim lutkama koje su otkrivene u Slovačkoj. Inspektori u Federaciji BiH takođe su pronašli štetne igračke na području Tuzle i poslali su uzorak na ispitivanje u Federalni zavod za javno zdravstvo u Mostaru", istakao je Miljić za "Fokus", te dodao da je inspektor u Gradišci naredio privremeno obustavljanje prometa ovim lutkama.

Miljić je naglasio da lutke pronađene u Gradišci neće biti poslate na ispitivanje, jer su igračke pronađene u FBiH već na analizama, a riječ je o istim igračkama.

"Nakon što rezultati analize budu završeni, dalje ćemo postupati po pravilima, u zavisnosti od toga kakvi budu nalazi iz Mostara", rekao je Miljić, te podsjetio na dobru saradnju entitetskih inspektorata i Agencije za kontrolu nad tržištem BiH.

Pošto je Slovačka utvrdila da se štetni element nalazi u glavi lutke, koju djeca često stavljaju u usta, ljekari smatraju da tako taj element najlakše može da se prenese u organizam.

"U dodiru s pljuvačkom, hemijski elementi mogu da se rastvore i tako dospiju u organizam, gdje mogu da izazovu neke reakcije koje mogu da budu štetne, u zavisnosti od štetnosti hemijskog elementa", kazao je pedijatar Branislav Lolić.

Kako je naglasio, veliki problem predstavlja nedostatak pravilnika kojim bi se definisale dozvoljene količine hemijskih elemenata u igračkama.

U sedmičnom izvještaju Rapeks sistema Evropske unije, koji služi za obavještavanje o štetnim neprehrambenim proizvodima, navodi se da je Slovačka upozorila ostale zemlje na problem sa štetnom kineskom lutkom koja je blijeda kopija popularne barbike.

"Igračka je opasna, jer plastična glava lutke sadrži štetni element Di-Phthalate (DEPH), u količini od 19,9 odsto, koja je gotovo 20 puta veća od prosjeka, koji iznosi 0,1 odsto", navodi se u izvještaju.

Prema opisu koji je Rapeks sistem objavio, kineska lutka je zapakovana u plastičnu vrećicu, u kojoj se još nalaze i igračke češalj i torbica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE