• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažna dokumenta ima 2.000 ljudi?

Većina lica sa lažnim dokumentima otkrivena je u velikoj akciji policije RS u 2004. godini, ali i u nekoliko akcija kasnije.

 Lažna dokumenta ima 2.000 ljudi? Izvor: MONDO

U BiH je u posljednjih pet godina, prema procjenama policije, izdato oko 2.000 lažnih CIPS dokumenata, pišu "Večernje novosti", koje objavljuju fotografije 20 osoba koje posjeduju lične karte BiH sa lažnim podacima.

Među ovih dvadeset lica su i dvije osobe koje koriste lične karte i pasoše istog broja na ime Dragan Jović.

Načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a Republici Srpskoj (RS) Gojko Vasić kaže da je riječ o licima opasnim po građane u RS i BiH, ali i u Srbiji i drugim zemljama regiona.

"Navedena lica mogu da koriste svoj lažni identitet da bi registovala preduzeća ili varala državu, sklapala lažne kupoprodajne ugovore, uzimala kredite od banaka i mikrokreditnih organizacija", naveo je Vasić.

Prema njegovim riječima, nekolicina već identifikovanih osoba, koje su posjedovale lične karte BiH sa lažnim imenima, imala je debele dosijee u policiji.

Većina lica sa lažnim dokumentima otkrivena je u velikoj akciji policije RS u 2004. godini, ali i u nekoliko akcija kasnije.

"Policija je uspjela u nekoliko akcija širom PC da otkrije veliki broj lažnih ličnih karata, ali ne i prave identitete osoba koje poseduju lažnjake", ističe Vasić.

Posljednja akcija policije PC u razbijanju lanca izdavanja lažnih ličnih dokumenata BiH, bila je u maju prošle godine na području Bijeljine i Brčkog, kada je privedeno deset osoba.

Policija je došla do saznanja da su pojedini zaposleni u CIPS-ovim ispostavama u tim mjestima u saradnji sa nekim radnicima MUP PC, za nekoliko hiljada evra, izdavali lične karte BiH sa lažnim imenima ljudima iz kriminalnog miljea.

"Večernje novosti", pozivajući se na policijske izvore, pišu da mnogi kriminalci iz Srbije, takođe, posjeduju dokumenta BiH sa lažnim identitetom, te da su tu prednjačili članovi zemunskog klana.

U policiji RS kažu da se to potvrdilo u više akcija kada su kod određenih državljana Srbije i Zemunaca prilikom hapšenja pronađena dokumenta BiH sa lažnim imenima.

Policija ima operativna saznanja da se ove osobe kreću na prostoru bivše SFRJ.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE