• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas stigao u Mađarsku, u BiH za dan do dva

U BiH bi za dan do dva trebalo da stigne gas, koji je danas Rusija ponovo pustila preko teritorije Ukrajine.

 Gas stigao u Mađarsku, u BiH za dan do dva Izvor: MONDO

"Kada će tačno stići ne znam. To ne zavisi od nas", izjavio je direktor "Sarajevogasa" iz Istočnog Sarajeva Slavo Krajišnik. On je istakao da je snabdijevanje gasom u BiH uredno.

Gas iz Ukrajine je oko 14.00 časova stigao u Mađarsku, a očekuje se da će u ranim večernjim časovima stići i u Srbiju, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić.

Ruski gas stigao je u utorak preko Ukrajine do slovačke granice, a krenuo je i prema Bugarskoj i Turskoj. "Gasprom" je saopštio da je Ukrajina počela tranzit gasa u 10.24 po moskovskom, odnosno 8.24 po srednjeevropskom vremenu.

"Gas je počeo da stiže sa gasne stanice Sudža, u toku je izjednačavanje pritiska", rekao je izvor iz "Ukrtransgaza" Itar-Tasu. Šef "Gasproma" Aleksej Miler rekao je u razgovoru sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim da "ne postoje ni pravne, ni tehničke prepreke za tranzit gasa u Evropu".

Ugovor se odnosi na period od 10 godina, a potpisan je nakon dogovora koji su postigli premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putina i Julije Timošenko.

Kako je prenio Itar-tas, na slovačko-ukrajinskoj granici, na kontrolnoj gasnoj stanici u mjestu Velke-Kapušane, registrovan je dolazak ruskog gasa, ali je poslije izvjesnog vremena pritisak u cijevima počeo da pada, a uzroci se razjašnjavaju.

Slovačka je, pozivajući se na informacije ukrajinske kompanije Naftogas, saopštila da će biti prva evropska zemlja u koju će stići ruski gas. Ruski gas je već krenuo i prema Bugarskoj, a očekuje se da će stići u naredna 24 sata, saopštio je direktor Bultransgaza Atanas Semerdžiev.

Ministar privrede i energetike Bugarske je ocijenio da će 21. januara, kada stigne ruski gas, ograničenja u snabdijevanju tim energentom biti ukinuta. U turskoj gasnoj kompaniji Boras Itar-Tasu je rečno da je Ukrajina počela isporuke gasa u pravcu Turske kroz Bugarsku.

"Turska može da počne da prima gas u potpunim količinama kroz dan i po ili dva", naveli su u kompaniji, dodajući da do kašnjenja dolazi zbog nedovoljnog pritiska u cijevima.

Gasni spor Rusije i Ukrajine počeo je 27. decembra prošle godine, isporuke Ukrajini obustavljene su 1. januara, snabdijevanje balkanskih zemalja prekinuto je 6. januara, a Evropske unije 7. januara.

Ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas" potpisali su u ponedjeljak sporazum o obnavljanju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i isporuka gasa.

Sporazum su potpisali predsjednik ruskog "Gasproma" Aleksej Miler i predsjednik ukrajinskog "Naftogasa" Oleg Dubina, u prisustvu premijera dvije zemlje Vladimira Putina i Julije Timošenko.

Timošenko je novinarima, tokom zajedničke konferencije za štampu sa ruskim premijerom Putinom poslije potpisivanja gasnog sporazuma, izjavila da će tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine ka evropskim potrošačima započeti bez ikakvih odlaganja, čim gas stigne do Ukrajine.

Sa svoje strane, Putin je izrazio očekivanje da će se isporuka gasa Evropi preko teritorije Ukrajine obnoviti u skoroj buducnosti, dodavši da će posrednici u trgovini gasom sa Ukrajinom biti uklonjeni. Ruski premijer je rekao da je „Gasprom" već dobio instrukcije da u potpunosti obnovi isporuku gasa Evropi.

Putin je ukazao da ni on ni Timošenkova nisu dovodili u vezu problem snabdijevanja gasom evropskih potrošača sa snabdijevanjem Ukrajine, dodavši da se rusko-ukrajinski gasni sporazum odnosi na period od 2009-2019. godine.

Ukrajina je poslednja zemlja koja će u gasnim aranžmanima sa Rusijom preći na tržišne principe poslovanja, kazao je ruski premijer i izrazio spremnost da njegova zemlja pomogne Ukrajini u trenutno teškoj finansijskoj situaciji.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE